Ung mästerkock i skolköket

Sedan klockan åtta imorse har tolvåriga Donya Absi, som tävlar i tv-programet Sveriges yngsta mästerkock, arbetat i köket på Stordammens skola. Idag ska 500 elever bjudas på "Kyckling á la Donya".

Donyas mamma Falastin Alharbiti dokumenterar dotterns matlagning.

Donyas mamma Falastin Alharbiti dokumenterar dotterns matlagning.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-05-19 12:23

– Så här effektivt har vi jobbat, säger Donyas mamma Falastin Alharbiti. Hon bär på en köksrock som en gång varit vit.

Köket på Stordammens skola är fullt av liv och rörelse. Det ångar från stora grytor och ugnarna är fulla av kyckling. På en köksbänk ligger en lapp där det står "Kyckling á la Donya". Bland den ordinarie personalen i köket rör sig tolvåriga DonyaAbsi snabbt mellan bänkarna.

– Nu ska vi köra myntasåsen, säger hon.

Donya häller salt över den turkiska yoghurten och blandar ner det med stora rörelser.

Hon är själv elev på skolan och sedan klockan åtta imorse har hon varit i köket för att planera och laga dagens lunch tillsammans med kökspersonalen. 500 elever från Stordammens skola och Uppsävjaskolan ska bjudas på maten. Det blir kyckling, orientaliskt ris och myntasås efter Donyas recept.

– Jag tycker att yoghurt passar bra med kyckling och ris, säger hon. Jag fick ett förslag av min underbara rektor Gunilla att laga mat, så jag kom hit.

Tillsammans med Kost & restaurang har Gabriella Ekström Filips, rektor för Stordammens skola, planerat och drivit igenom att Donya skulle få planera och laga dagens lunch.

– Det är roligt att lyfta elever som är duktiga, och det här gör hon ju jättebra, säger Gabriella.

Carina Edin är köksansvarig och tycker att det är roligt att arbeta med Donya.

– Det är annorlunda att man känner den som har gjort receptet, säger hon.

Det råder inga tvivel om att Donya är van att arbeta i köket. Hon är aktuell i Sveriges yngsta mästerkock i TV4 där hon tävlar i matlagning.

– Min mamma anmälde mig utan att jag visste om det, berättar Donya samtidigt som hon kryddar såsen. Det var en dröm när jag kom vidare, jag kan inte beskriva den känslan.

I framtiden vill Donya bli lärare och öppna en egen restaurang i New York.

– Jag vill också göra en matresa världen över, säger hon.

En av ugnarna i köket öppnas. Donya sticker en termometer i en av kycklingfiléerna.

– Vi kan smaka på den, säger hon och lägger upp en bit på en tallrik.

Hon skär upp och tar en tugga. Gör tummen upp och vänder sig om för att fortsätta med matlagningen.

Donyas mamma står med filmkamera och filmar dottern.

– Jag är stolt. Hon har alltid älskar det här, ända sedan hon var tre år, då brukade hon få sitta och hacka en liten skål sallad, beröättar Falastin Alharbiti. Skålen växte med åren och nu är det en stor skål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!