Undvik stereotyper

Lotta Frithiof från UNT:s genusgrupp om konsten att tänka utanför de invanda banorna.

Foto:

Uppsala2009-05-18 09:00
Vill du ha barn? Det glömde jag att fråga en av de åtta tonåringar som jag intervjuade om deras framtidsplaner häromdagen. Och det var förstås en av killarna som inte fick chans att berätta. Så pinsamt. När jag generad insåg mitt misstag skyndade jag att ställa frågan och fick svaret bums:
- Jag vill ha två döttrar, det har jag drömt om ändå sedan jag var fem år.
Att skildra kvinnor och män likadant, som vi satt i fokus den här veckan på UNT, är som att tävla i tv-programmet Wipeout. Lyckas man undvika en smocka av boxningshandskarna så halkar man på gyttjebollarna. Fällorna är oändliga.
Även om vi lyckats rätt bra med att öka antalet kvinnor i tidningen är det bara första hinderbanan. Nästa klurighet är att undvika könsstereotyper. Att ställa samma frågor till personer av båda könen borde vara en lätt uppgift men undermedvetet händer något.
Så fort man slutar tänka, trillar man dit och stereotyperna får fritt spelrum. Rutin och gammal vana är jämställdhetens fiende nummer ett.
Tidspress kvalar in som en annan fälla. Det går fortare att ringa upp den expert som man har numret till för att man intervjuade honom förra gången ett liknande ämne kom upp. Trots att det ofta går utmärkt att leta en stund och hitta en kvinna.
På något märkligt sätt får vi männen nästan gratis. Medan vi måste anstränga oss för att hitta kvinnorna. På UNT har vi sammanställt en lista på kvinnliga experter för att underlätta en smula.
Män är mer benägna att uttala sig och att vara med på bild än kvinnor, och jag vet inte hur många gånger jag blivit hänvisad till en man när jag letat efter lämplig person att intervjua, Konstigt nog kan det också gälla inom traditionellt kvinnodominerade områden. När jag efterlyst personer som kan laga mat får jag nästan enbart förslag på män. Nu senast kom ett tips om en man som är en fena på att grilla...


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!