Undervikt vanligare än fetma

Undervikt är ett dubbelt så stort problem än fetma bland unga tjejer mellan 15 och 24 år. Det framgår av en studie som Socialstyrelsen presenterar. - Jag är inte förvånad över resultatet, säger Anna-Nora Morén, avdelningschef på Ungdomshälsan.

Att undervikt är ett problem var ingen stor nyhet för Elin Norman, 24, Uppsala och Maria Lundin, 26, Uppsala.

Att undervikt är ett problem var ingen stor nyhet för Elin Norman, 24, Uppsala och Maria Lundin, 26, Uppsala.

Foto: Erik Leijonhufvud

Uppsala2008-03-27 11:10
Socialstyrelsen har i en folkhälsorapport tittat på friskt och sjukt i befolkningen. Studien visar att folkhälsan har förbättrats hos många befolkningsgrupper. Medellivslängden har ökat, tobaksrökningen har gått ned och andelen personer som lever i fattiga hushåll minskar. Men det finns även grupper där utvecklingen går åt fel håll där unga kvinnor är ett exempel. Rapporten pekar på att undervikt är ett mycket större problem än fetma. Undervikt kan, enligt Dauta Biterman som lett arbetet, vara ångestframkallande och leda till andra problem med ohälsa.
Anna-Nora Morén träffar ungdomar som är underviktiga. Ungdomshälsan är en så kallad lågtröskelmottagning dit ungdomar kommer självmant för att få hjälp.

- Vi ser oss som detektiver och försöker ta reda på vad undervikten beror på, vi ser det som ett rop på hjälp.
Vad är orsakerna till att ungdomarna är underviktiga?
- Det är olika. Stress, problem i skolan eller i hemmet kan förklara att det finns en obalans mellan sömn, kost och träning. Skönhetsideal är inte en förklaring som kommer upp särskilt ofta. Det är sällan ungdomar tar upp det själva.
Att motivera underviktiga, och ungdomar med andra problem, att söka stöd och hjälp är det centrala i arbetet på Ungdomshälsan, berättar Anna-Nora Morén. Återbesök, psykologhjälp eller en kontakt med Akademiska sjukhusets anorexienhet är exempel på draghjälp som ungdomarna erbjuds.

Från och med 1 april stärks arbetet runt ungdomar som är underviktiga, då sjösätts ett projekt som stöttats med 2,3 miljoner kronor från hälso-och sjukvårdsstyrelsen. Fyra psykologer anställs på ungdomsmottagningarna i Uppsala län. Och Anna-Nora Morén hoppas att projektet ska bli permanent.
- Att det här projektet kommer i gång är vi mycket tacksamma för, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!