UNT har pratat med två undersköterskor som vill vara anonyma, på Hasselparkens vård- och omsorgsboende. De upprörs av regeringens beslut att häva besöksförbudet på äldreboenden från 1 oktober.
– Det är som att folk inte tar hänsyn till allt hårt arbete vi har lagt ner för att inte få in någon smitta på boendet, säger ena undersköterskan.
De tycker att man borde göra en risk- och konsekvensanalys på varje enskilt äldreboende istället för att öppna upp överallt. När beskedet kommer har alla äldreboenden drygt två veckor på sig att komma fram till en plan för att kunna hålla sina boenden smittsäkra. Undersköterskorna tycker att det är för lite tid.
– Vi vet inte vem som ska garantera att de som kommer hit är fullt friska. Det känns som att vi går från noll till hundra när förbudet hävs, säger den ena och den andra fortsätter:
– Personer tänker att det är fritt fram när förbudet hävs, man tror att man direkt kan komma hit och kramas. Då väcks frågor: under pandemin har vi använt visir och förkläden, ska anhöriga också göra det?
På Hasselparken finns 69 boende. Trots pandemin har de erbjudit fyra bokningsbara besökstider varje dag då man har kunnat träffa de boende med ett plexiglas mellan sig. De har surfplattor som de boende kan använda för att göra Skype-samtal. Personer som har varit i livets slutskede har även fått ha fysiska besökare.
– Det enda vi hör på radio och tv är att de gamla är deprimerade och ensamma och att de får dö själva. Så har det absolut inte varit här.
Boendet har även anordnat extra aktiviteter inomhus för att hålla de boende sysselsatta, samt haft musikarrangemang utomhus.
De menar också att de själva har gjort uppoffringar för att hålla sina kunder friska. Den ena undersköterskan har varit hemma vid tre tillfällen på grund av förkylning. Hon är rädd att personalen kommer att dra på sig fler förkylningar när boendet öppnas upp och det blir mer människor som cirkulerar.
– Vi känner ilska. En redan svag socioekonomisk yrkesgrupp försvagas ännu mer då det inte finns en ekonomisk trygghet för en undersköterska att vara hemma med 80 procent av lönen. Vi har inte en chans.
De upplever redan innan förbudet hävts att besökare inte alltid hållit avstånd och respekterat plexiglaset.
Hur länge vill ni att restriktionen finns kvar?
– Tills det finns ett vaccin mot coronaviruset.