För facket Kommunal är det en glädjens dag. Att undersköterskor får skyddad yrkestitel är något man arbetat för länge.
Sumaia Eizuldeen är undersköterska på kirurgavdelningen på Akademiska sjukhuset, facklig sektionsföreträdare och styrelseledamot för Kommunal i Uppsala. Hon ser flera fördelar med beslutet.
– Det leder till högre säkerhet för alla. Dels en säkerhet för patienterna när man vet att alla undersköterskor har godkänd utbildning. Dels säkerhet för mig själv eftersom det blir tydligare vad som hör till mina arbetsuppgifter, säger Sumaia Eizuldeen.
Innan har det inte funnits några särskilda kompetenskrav för anställda undersköterskor. Nu måste ett bevis från Socialstyrelsen visas upp från och med första juli. Utan bevis riskerar man böter.
– Man kunde ta in vem som helst från gatan som kunde kalla sig undersköterska, i princip. Att vi får en skyddad titel höjer yrkets status, menar Sumaia Eizuldeen.
Hur blir det för er undersköterskor nu?
– De som är utbildade undersköterskor ansöker om en skyddad yrkestitel från Socialstyrelsen. Är man inte utbildad undersköterska kan man arbeta kvar i vården men med en annan arbetstitel och får inte utföra vissa arbetsuppgifter, säger Sumaia Eizuldeen.
En som från och med första juli inte längre får kalla sig undersköterska är läkarstudenten Marcus Simfelt Edin. För hans del blir det ingen stor förändring.
– Det är bara själva titeln som ändras. Jag kommer kallas vårdbiträde men vad jag har förstått kommer jag ha samma arbetsuppgifter som innan, berättar han.
Det är vanligt att just läkarstudenter arbetar som undersköterskor på Akademiska sjukhuset. Marcus berättar att det är en mycket värdefull erfarenhet samtidigt som läkarstudenterna bidrar med mycket personal till vården, inte minst på sommaren.
Vad tänker du om att undersköterska blir en skyddad titel?
– Jag tycker att det är bra att undersköterskor får högre status och att det blir tydligare vilken kompetens som behövs. Man hoppas bara inte att det ska göra det svårare för läkarstudenter att komma och jobba, säger Marcus.
Undersköterskor i Region Västmanland som ansöker om skyddad yrkestitel får en löneökning på 400 kronor. Om undersköterskor i Uppsala kan vänta sig högre lön är inte klart.
– Första juli kommer det i alla fall inte att hända någonting, sådant hanteras i ordinarie löneprocesser. Men sådant arbete pågår ju på flera håll, säger Mikael Köhler, hälso– och sjukvårdsdirektör i Uppsala.
Vilka exakta krav som yrkestiteln kräver är ännu inte fastställt. Om det kommer krävas att man har vissa språkkunskaper vet man inte än, men Sumaia Eizuldeen hoppas det.
– Man ska inte glömma vilka vi jobbar med, och det är ju människor. Man måste kunna kommunicera för att kunna utföra vissa arbetsuppgifter. Kan jag inte språket kommer jag aldrig att veta hur min patient mår, helt enkelt.
Region Uppsala utreder just nu ett så kallat språkkrav för vårdpersonal.
Kan ett eventuellt språkkrav leda till att man blir uppsagd från sitt jobb?
– Frågan om språkkrav är under utredning. Vårt syfte är att undersöka om problem med kommunikation finns och i så fall sätta in stödåtgärder. Det handlar inte om att leta fel hos enskilda utan om att höja kvaliteten i verksamheten och säkerställa patientsäkerheten på hög nivå, säger Emelie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.