Underhållningsjätte hjälper Fullerö Park
Ett amerikanskt temaparksbolag har engagerats i utformningen av byggprojektet Fullerö Park.
Pelle Vamstad och Mats Ericsson har etablerat kontakter på andra sidan Atlanten för utformningen av Fullerö Park.
Foto: Hans E Ericson
Projektledarna Mats Ericsson och Pelle Vamstad berättar att de etablerat kontakt med den amerikanska firman Gary Goddard Entertainment Design, GGE, främst för utformningen av den 130 000 kvadratmeter stora nöjesparken. Men de är också involverade i hotellets och gallerians utformning. Allt är tänkt ska ha ett sammanhållande vikingatema.
- GGE tände verkligen till på vikingatemat. De har aldrig haft något uppdrag så här långt norrut förut, berättar Pelle Vamstad.
- De är också förtjusta i att vi lagt in en sportarena i våra planer, säger Mats Ericsson.
En snabbsökning på internet ger vid handen om att GGE är ett nöjesföretag som bland annat levererat åkturen Jurassic Park och en 3-D-film till filmbolaget Universal Studios nöjespark i Los Angeles och flera liknande attraktioner, samt hela koncept till nöjesparker, kasinon och hotell i Asien, övriga USA och Sydafrika.
I temaparken ska finnas plats för såväl fakta och historia som myter och sägner.
- Vi räknar med att det ska ta minst en heldag att besöka temaparken, säger Pelle Vamstad.
På de 350 000 kvadratmeter mark som projektbolaget Fullerö Park äger i Fullerö, strax intill Storvreta, är planerna att bygga denna temapark, samt ett sportcenter, en galleria och ett hotell i första etappen. Och på ett ytterligare, nästan lika stort markområde vill projektledarna bygga bostäder i en andra etapp.
Gallerian är tänkt att vara cirkelrund och som dess nav ska finnas ett evenemangscentrum där det ska ges underhållning, åtminstone i veckosluten. Ungefär 100 näringsidkare ska få hyra in sig på gallerians två plan.
- 70 procent av dem har vi tänkt ska ha varumärken som inte tidigare finns i området, ja, kanske inte ens i Sverige, säger Mats Ericsson.
Sporthallen ska rymma en fullstor fotbollsplan och två innebandyplaner, vilka också kan användas för exempelvis handboll och basket. Enligt projektledarna är Svenska fotbollsförbundet och Svenska innebandyförbundet entusiastiska, inte minst över det geografiska läget. På sommaren ska dess ena sida gå att öppna och därmed skapas en evenemangsarena med plats för 4 500 åskådare, vilket är betydligt fler än vad exempelvis Uppsala Konsert & Kongress rymmer.
Projektledarna tycker att det är viktigt att anläggningen blir stor och vill gärna beskriva planerna som "en nationell angelägenhet av internationell klass". Enligt dem har utländska finansiärer visat intresse för projektet, men de avvaktar tills det finns en detaljplan. Något projektledarna tänker sätta i gång med så snart kommunstyrelsen givit klartecken.
En oenig byggnadsnämnd fattade beslut om själva byggprogrammet för östra Fullerö i februari och kommunstyrelsen i Uppsala ska fatta sitt beslut om godkännande eller inte i slutet av april.
- Om allt går som det ska kan vi sätta spaden i jorden i slutet av 2010 och första etappen kan vara klar omkring 2011-2012, säger Mats Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!