Ulva öppnas för aspen

Asptrappan vid Ulva kvarn ser ut att kunna bli verklighet till hösten 2016 efter flera år av planering och utredningar.

En ny gångväg och ett trädäck vid ny grillplats är redan på plats. Vid grå baracken kommer asptrappan att byggas.

En ny gångväg och ett trädäck vid ny grillplats är redan på plats. Vid grå baracken kommer asptrappan att byggas.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-11-05 11:03

Stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson förväntar sig nu ett positiv beslut från mark- och miljödomstolen i slutet av november på Uppsala kommuns ansökan om tillstånd för vattenverksamhet. När domen vunnit laga kraft kan arbetet med bygget av fiskpassagen gå vidare.

– Vi har redan skickat ut förfrågningar inför en upphandling för att kunna starta jobbet så snabbt som möjligt. Eftersom bygget av slitsrännan, eller fisktrappan som det oftare kallas, kräver först sprängning och sedan betonggjutning vill vi att arbetena sker under höst och vinter så att inte fiskar och fåglar blir störda under lek- och häckningssäsongen, säger Ingemar Carlsson.

Den anläggning som mark- och miljödomstolen har att ta ställning till omfattar en slitsränna med sammanlagt 25 bassänger. Rännan gjuts i ett sluttande plan som ger en stigning på fyra meter när fiskarna vandrar från bassäng till bassäng för att slutligen kunna simma ut i dammen på kvarnens norrsida.

Den gamla sågverkskanalen som på östsidan går parallellt med ån och fallet blir den första delen av asptrappan. Från den mindre dammen söder om kvarnen löper sågverkskanalen delvis inom gamla stenmurar. I kanalens norra del kommer åtta vandringsbassänger att anläggas längs en 30 meter lång sträcka, och in till dem kan fiskarna gå antingen från kanalens början ytterligare 50 meter söderut, eller vid en ny ingång som tagits upp i muren mot ån.

– Den nya övre ingången har gjorts på en plats där delar av muren redan rasat, men huvudanledningen till att vi gjorde en riktig ingång var för att ge vandringsfiskarna ytterligare en möjlighet att hitta till trappan om de missade den första öppningen in i kanalen, säger Ingemar Carlsson.

Asptrappan vid Ulva är ytterligare ett steg i förverkligandet av den vision som finns om att göra det möjligt för asp, Upplands landskapsfisk, och andra fiskarter att ta sig från Ekoln och ända upp till Vendelsjön. Med fisktrappan vid Islandsfallet och omlöpet vid Kvarnfallet förverkligades de första delarna av de planerna. När en fisktrappa blir verklighet vid Ulva är ytterligare en bit av Fyrisån tillgänglig för lekande asp.

Men för att nå Vendelsjön återstår ytterligare fyra dammar: Enstadammen, Ekebydammen, Järstadammen och Vendelsjödammen.

– Det är en vision. När den kan bli verklighet är omöjligt att säga. Många fastighetsägare är inblandade, och det är kostsamt. Utredningar och projektering av asptrappan vid Ulva har gått på upp emot tre miljoner kronor, och planeringen började redan 2008, säger Ingemar Carlsson.

Fiskpassager i Fyrisån

Islandsfallet och –bron byggdes 1841, och efter det kunde aspen, Upplands landskapsfisk, inte längre gå upp i Fyrisån och leka.

1999 startade ett projekt i Fyrisån för att rädda aspen från utrotning.

2007 gjordes ett omlöp vid Upplandsmuseet så att aspen skulle kunna ta sig förbi Kvarnfallet.

2008 invigdes den 43 meter långa asptrappan vid Islandsfallet. Den fungerar som passage även för andra fiskarter. Trappa och omlöp har haft god effekt på förekomst av asp i centrala Uppsala, men inga individer har ännu konstaterats vid Ulva.

Visionen för projektet i Fyrisån är att på sikt skapa fria vandringsvägar för aspen från Ekoln till Vendelsjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om