Ultraljud av äggstockar visar chans att få barn
En undersökning av kvinnans äggstockar med ultraljud gör det möjligt att förutsäga chansen att en provrörsbefruktning ska lyckas. Ju fler omogna äggblåsor hon har i äggstockarna, desto större är chansen att det barnlösa paret ska få barn.
— Med den här metoden kan vi till exempel visa att en kvinna nära 40 år med välutrustade äggstockar kan ha minst lika goda chanser att få barn som en betydligt yngre kvinna med äggstockar av sämre kvalitet, säger doktor Jan Holte vid Carl von Linnékliniken.
Han är en av de ansvariga för studien, som omfattar samtliga nära 2 600 behandlingsförsök med provrörsbefruktning vid kliniken under en femårsperiod.
Innan någon behandling påbörjades med hormonstimulering undersöktes kvinnans äggstockar med ultraljud och antalet omogna äggblåsor i dem räknades.
— Så här i efterhand kan vi se att chanserna att en påbörjad behandling skulle leda till att det barnlösa paret blev föräldrar varit betydligt större när kvinnan haft många än när hon haft få omogna äggblåsor i äggstockarna, säger Jan Holte.
För en kvinna med få omogna äggblåsor före behandlingen var chansen att hon skulle få barn vid ett behandlingsförsök knappt en på sju. För kvinnor med många omogna äggblåsor däremot var chansen att få barn vid ett behandlingsförsök mer än dubbelt så hög, en på tre.
Allra störst chans att få barn vid provrörsbefruktning hade kvinnor i 30-32-årsåldern med många omogna äggblåsor. Av dem fick mer än hälften barn vid varje behandlingsförsök.
En provrörsbefruktning genomförs i flera steg. Först hormonbehandlas kvinnan för att få ett stort antal ägg att mogna ut i hennes äggstockar, som sedan kan tas ut, befruktas med makens spermier i laboratoriet och till sist återföras till hennes livmoder.
Ett skäl till att chanserna att få barn var högre för kvinnor med många omogna äggblåsor var att behandlingen sällan måste avbrytas i förtid på grund av att det inte gick att få fram tillräckligt med mogna ägg att ta ut till befruktning.
— Men det är bara en del av förklaringen. Det verkar också som om kvinnor med många omogna äggblåsor har högre kvalitet på äggen, vilket ökar chansen att de efter provrörsbefruktningen ska fästa i livmodern och ge upphov till en graviditet, säger Jan Holte.
En ganska vanlig orsak till ofrivillig barnlöshet kallas för polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. Kvinnor med PCOS har störd ägglossning, men onormalt många omogna äggblåsor i äggstockarna.
— Tvärtemot vad många tidigare trott visar vår studie att kvinnor me POC, i likhet med kvinnor med många omogna äggblåsor överhuvudtaget, har betydligt högre chanser än genomsnittet att få barn genom provrörsbefruktning, säger Jan Holte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!