UL:s resegaranti ersätts med biljetter

Upplands Lokaltrafik, UL, ändrar villkoren i resegarantin. Värdebevisen på upp till 100 kronor ersätts med vanliga biljetter. Orsaken är att garantin kostar lokaltrafiken för mycket pengar. Bolagets vd Helena Leufstadius tycker inte att förändringen innebär en försämring för resenärerna.- Nej. Så här gör de flesta reseföretag i dag, säger hon.

Uppsala2004-03-16 00:00
Resegarantin infördes i början av 2002 som kompensation till kunderna för försenade tåg och bussar. Den som blev 20 minuter försenad eller mer kunde få mellan 50 och 100 kronor i ersättning i form av ett värdebevis som kunde lösas in vid nästa biljettköp. Taxiresa till slutmålet bekostades av UL i efterhand med upp till 300 kronor.

Nu tar alltså UL bort värdebevisen och ersätter dem med en vanlig endagsbiljett gällande för två resor. Ersättning för taxi kommer dock att finnas kvar.
Anledningen är att resegarantin har blivit för dyr och att UL vill underlätta hanteringen och göra den effektivare. Under det gångna året kostade den UL cirka en miljon kronor. Det mesta betalades ut för förseningar på Upptåget. Majoriteten av förseningarna har berott på omständigheter som UL inte kunnat råda över som signalfel och banarbeten.
Bolagets vd Helena Leufstadius tycker inte att förändringen innebär en försämring.
- Nej. Den som åker får ersättning för själva resan plus en resa till.

UNT: Många har ju månadskort. Då är väl 100 kronor mer värt en dagsbiljett.
Resegarantin blir rättvisare. Tidigare gjordes en bedömning vid varje tillfälle. Sådana här garantier har de flesta reseföretag i dag.
UNT: Varför kräver ni inte Banverket på ersättning i stället?
— Av bussföretagen kan vi kräva ersättning men det finns inte lagliga möjligheter att göra det av Banverket med de avtal vi har i dag. Det gäller för alla operatörer i landet. Den nya järnvägsutredningen tittar på möjligheten att göra det, säger Leufstadius.
Enligt Nikodemus Kyhlén, som är kundansvarig vid UL, har resenärernas reaktioner hittills varit måttliga.
- Vissa har varit förstående och ansett att en förändring måste till. Andra har inte alls gillat den, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om