Ulleråkers jord i byggexperiment

Ett nytt experiment pågår i Ulleråker. Det handlar om att flytta naturlig jord från ett skogsområde till ett garagetak som ska bli en innergård på samma plats.

Experimentodlingar i Ulleråker.

Experimentodlingar i Ulleråker.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala2018-08-05 12:00

Under ett stort träd vid kolonilotterna i Hospitalsparken finns sju dubbla pallkragar med jord och vild växtlighet.

– De ser inte mycket ut för världen de där pallarna. Men i våras var det både vitsippor och blåsippor som kom upp. Den naturliga jorden har en mikrobiologi, ett liv, som en viktig del av ett ekosystem, säger Christel Lindgren, landskapsarkitekt på MORF landskapsarkitektur.

Jorden och vegetationen i pallkragarna är hämtad från ett skogsområde nära Dag Hammarskölds väg som är inom kommunens planområde för nya kvarteret Vinghästen. Härifrån är det tänkt att bitar av naturlig jord ska hämtas och flyttas tillbaka när det tänkta bygget färdigställs.

– Vi vill undersöka om det går att använda den existerande jorden där man ska bygga eller exploatera, som en råvara, säger Christel Lindgren.

I västvärlden har det länge varit praxis att skyffla bort jorden från platser där man ska bygga. När sedan nya trädgårdar byggs upp tillförs ny artificiell jord.

– Vi har globalt ett stort problem med att våra naturliga jordar håller på att försvinna. Vi har massa miljöförstöring och vi bygger städer där vi skövlar bort jorden, säger Christel Lindgren.

Projektet är ingen räddningsaktion. Målet är inte att rädda naturen, snarare att kunna använda naturliga resurser som en råvara. Projektet finansieras av Naturvårdsverket och byggherrarna Sveafastigheter bostad och Hökerum bygg. Tanken är att den naturliga jorden, med alla sina unika mikroorganismer och fröer ska få flytta till en innergård på ett garagetak i blivande kvarteret Vinghästen.

– Det handlar om att hitta nya vägar inom landskapsarkitektur och byggande. Vi har en stadsbyggnadstrend som innerbär att vi bygger tätare. Vi bygger oftare underjordiska garage, på vilka det skapas fler innergårdar på bjälklag, säger Christel Lindgren.

Förhoppningen är att det går att använda jord och vegetation till en innergård i nya kvarteret Kappåkningen i Vinghästen.

– Vi vill också försöka samla upp det vatten som faller på taket för att sedan använda det till att bevattna buskar och träd på innergården, säger Christel Lindgren.

Detaljplanen för området har ännu inte vunnit laga kraft, så än är byggprojektet på planeringsstadiet.

– Byggherrarna är intresserade av hållbart byggande och innovation för hållbart byggande, och projektet är lite större än att bara gälla Ulleråker. Vi hoppas kunna informera hela vår profession, säger Christel Lindgren.

matilda.nilsson@unt.se

Hotade jordar världen över

Myllan världen över är hotad. 33 procent av jordbruksjordarna världen över är i dåligt eller mycket dåligt skick till följd av erosion, försurning, föroreningar med mera. Och förhållandena förvärras i många fler fall än de förbättras, enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (2015).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om