När kommunalrådet Therez Almerfors (M) och statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) ska korsa Kungsgatan vid resecentrum, stannar en bil och en man vevar ner rutan.
– Min mamma bor här borta och hon vågar inte gå genom resecentrum, ropar han.
Pressekreterarna intygar att mannen inte dyker upp på beställning. Däremot menar Therez Almerfors att mannen är ett bra exempel.
– Den senaste nationella trygghetsundersökningen säger att 43 procent av invånarna i polisområde Uppsala-Knivsta är oroliga för brottslighet i samhället.
Flera partier har trygghet och kriminalitet i fokus inför valet – så även Moderaterna. Under Kristerssons besök i Uppsala vill han specifikt prata om ungdomsrån.
Nationellt fördubblades ungdomsrånen i landet från 2015 till 2019, enligt BRÅ. I Uppsala kommun tredubblades antalet från 21 anmälda ungdomsrån 2015 till 60 stycken 2019. År 2020 sjönk siffrorna till 43 ungdomsrån i Uppsala, men preliminära siffror för 2021 pekar på en svag ökning.
Hur kommer man åt ungdomsbrottsligheten?
– Föräldraansvar och att gripa in tidigt är underskattat. Jag tror att föräldrar måste få hjälp att uppfostra sina barn. Apropå desinformationskampanjerna, socialtjänsten kidnappar inga barn. Men de griper in ibland och gör det med besked. Och det ska folk veta, att om du inte har koll på dina barn kommer socialtjänsten ta över det ansvaret, säger Ulf Kristersson.
Bland annat vill M slopa ungdomsrabatten och ändra sekretesslagen så att socialtjänsten får ge information om unga lagöverträdare till polisen. Dessutom vill Kristersson se fler övervakningskameror i samhället.
– I Sverige har personlig integritet alltid varit viktigt. Men nu tycker jag att vi kommit till ett läge där vi måste ställa oss frågan: vad är det största integritetshotet? Är det att man är på platser där det begås brott, eller är det risken att man möter en vakt eller hamnar på en övervakningskamera?
Ulf Kristersson och Therez Almerfors diskuterar även vikten av att bryta utanförskap, eftersom 66 procent av de som misstänks för ungdomsrån har utländsk bakgrund.
Varför har Uppsala kommun misslyckats med integrationen?
– Det handlar om många års misslyckanden, oavsett styre. Vi måste bli bättre på att ställa krav, på att få folk att känna sig delaktiga i samhället och få fler att komma in i arbete, säger Therez Almerfors.