Kritiken mot UL till trots - länsinvånarna använder sig flitigt av kollektivtrafiken, och det är bara i storstadsområdena Stockholm, Västra Götaland och Skåne som det gjordes fler resor per invånare under 2016.
Det här visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Av rapporten framgår att UL-trafiken står sig bra jämfört med andra län. Men i rapporten framgår inte allt, exempelvis finns inga uppgifter om tidhållning och beläggning i SKL-rapporten.
Bertil Kinnunen (S) är regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden. Han berättar att busstrafiken i Uppsala län har flest utbudskilometer per invånare.
Vad betyder utbudskilometer?
– Det innebär att Region Uppsala erbjuder fler resmöjligheter och har högre turtäthet per invånare än något annat län i Sverige. Samma sak gäller tågtrafiken, där länet hävdar sig väl. Det är bara Södermanland och Skåne som erbjuder sina resenärer fler utbudskilometer.
Och hur ser det ut vad gäller tidhållningen?
– Generellt sett har vi en hög grad av tidpassning och håller en hög, god kvalitet.
...och beläggningen?
– När det kommer till tågtrafiken så har den högst beläggning. Det gäller både Upptåget och pendeltågen. Även stadstrafiken har rätt hög beläggning, säger Bertil Kinnunen.
Av SKL:s undersökning framgår vidare att marknadsandelen för kollektivtrafiken i länet tillhör de högsta i landet.
– Marknadsandelen är ett viktigt mått eftersom det visar hur attraktiv medborgarna tycker att kollektivtrafiken är. Vi har nyligen fått resultatet för 2017 och kan se att marknadsandelen har ökat till 29 procent.
Andelen busstrafik som körs på förnybara drivmedel har också ökat. År 2016 var andelen 32,8 procent, och under 2017 var resultatet 79,5 procent. Den stora ökningen beror bland annat på att gasbussar i större utsträckning kör på biogas utan naturgasinblandning och att en övervägande andel av dieselbussarna nu körs på miljödiesel som framställs fossilfritt.