UL hotas av stora neddragningar - Landsbygdstrafik drabbas hårdats

Inom de närmaste tre åren kan Upplands Lokaltrafik komma att skära ner antalet turer med upp till 20 procent. I första hand skulle det slå mot trafiken på landsbygden.Av 27 länstrafikbolag runt om i landet drabbas Upplands Lokaltrafik av de allra största neddragningarna, enligt en rapport från vänsterpartiet.

Uppsala2004-09-02 00:00
Till följd av sin svaga ekonomi har Upplands Lokaltrafik, UL, under hösten försämrat sin service. Det gäller bland annat Upptågets turtäthet och busslinjerna Uppsala-Arlanda samt Knivsta-Arlanda.
Det är bara en början av vad resenärerna har att vänta om trenden med dåliga finanser och färre resenärer håller i sig.
— Om inget görs räknar vi med att antalet turer kommer att minska med 15-20 procent till år 2007, uppger UL:s trafikchef Peter Eklund.
Enligt UL:s affärsutvecklingschef Kaj Rönnbäck är det i första hand på landsbygden som turtätheten kan komma att försämras.
— Vi går nu in i diskussioner med våra ägare om hur mycket pengar de ska skjuta till för de kommande åren. Vårt framtida utbud hänger till stor del på de förhandlingarna, säger Kaj Rönnbäck.

Enkät
För att belysa de problem länstrafiken står inför har vänsterpartiet gjort en enkät som besvarats av 27 kollektivtrafikföretag runt om i landet. Enligt rapporten utgör de en bred majoritet av antalet aktörer i branschen.
19 av de 27 bolagen i rapporten räknar med att dra ner sitt trafikutbud.
UL utmärker sig genom att uppge den största förväntade minskningen av trafikutbudet räknat i antalet körda kilometer. Förändringen under åren 2000 - 2007 är enligt UL minus 35-40 procent.
Att just UL står inför så stora neddragningar uppges bero på att många andra företag i branschen redan har avslutat upphandlingar som UL nu är i stånd att genomföra. Under den senaste tiden har priserna stigit rejält vilket väntas slå igenom i de kommande upphandlingarna.

Inga höjda biljettpriser
Ett sätt att ändra det dystra scenariot kunde vara att höja biljettpriserna. Men enligt Peter Eklund finns i nuläget inga sådana planer.
Ökat resande är ett annat alternativ men prognosen är dyster med tanke på att antalet resenärer minskar med tre procent årligen.
— En förbättring av trafikläget i centrala Uppsala skulle förbättra UL:s ekonomi, uppger Peter Eklund. Trängseln på bland annat Kungsgatan och Vaksalagatan gör att vi får sätta in fler bussar. Merkostnaden för det är cirka tio miljoner kronor om året.

Fotnot: UL ägs av landstinget och kommunerna i Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om