I ett brev till bland annat Uppsala kommun redogör Upplands Lokaltrafik, UL, för läget. Bolaget har inte pengar nog för att klara ”kända större utbetalningar” bland annat till de entreprenörer som kör trafiken. En förstärkning av kassan behövs på 40 miljoner. UL begär att pengarna tas i förtid från det aktieägartillskott som återstår för 2011.
Enligt UL:s presschef Sture Jonsson och ekonomichef Bassam Shraydeh är det främst dyrare trafikavtal för tåg och buss än budgeterat som är anledning till att kassan hotar sina.
– Upphandlingen av Upptåget blev 24 miljoner kronor högre per helår än vi räknat med. Det ettåriga bussavtal vi tvingades göra innebär kostnadsökningar på ungefär lika mycket. Ettåriga avtal är dyrare än längre avtal, säger Sture Jonsson.
Till det ska läggas fördyringar av de investeringar i nytt biljettsystem och det realtidssystem för bussavgångar som UL satsar på. Dessutom har inte bolaget fått tillbaka momskostnader från staten för de fakturor som betalts för bygget av ny bussdepå. Det kan ta flera månader att få tillbaka momsen, och det hade inte Bolaget räknat med.
– Det här gör att vi har fått svängningar i strömmen av pengar. Vi har pengar i kassan nu men måste försäkra oss om att det inte blir något glapp längre fram, säger Bassam Shraydeh.
Det låter som om ni har tappat kontrollen över ekonomin?
– Nej. Vi har kontroll på pengarna. Det visar de åtgärder vi vidtar nu.
Men ni måste väl brista i er planering?
– Nej. Det var svårt att förutse de dyrare avtalen. Genom det här vill vi förebygga att vi hamnar i en situation där vi inte kan betala. Vi har inte brist i kassan i dag, men vi kan få det om vi inte gör något.
Men det räcker inte med aktieägartillskottet på 40 miljoner. För att UL ska vara på den säkra sidan begär bolaget ett lån på 60 miljoner kronor från landstinget. Räntan på lånet är tre procent och innebär en räntekostnad på drygt 100 000 kronor till årets slut.
– Vi vill ha de här pengarna för att vara säkra på att kunna betala ut löner och täcka andra kostnader, en sorts buffert eller säkerhet året ut tills den nya kollektivtrafikmyndigheten tar över ansvaret för kollektivtrafiken. Vi räknar inte med att behöva använda mycket av det vi lånar. Det mesta ska kunna betalas tillbaka vid årsskiftet, säger Sture Jonsson.