Ukrainska flyktingar köar för mat på Norrtäljegatan

Refugee Support Uppsala är en av hjälporganisationerna i staden som finns för flyktingar från Ukraina. UNT besökte deras lokal
på Norrtäljegatan i Fålhagen.

Det har varit högt tryck hos Refugee Support Uppsala på senaste tiden.

Det har varit högt tryck hos Refugee Support Uppsala på senaste tiden.

Foto: Maria Talajić Fredlund

Uppsala2022-07-13 17:12

– De är väldigt oroliga, chockade och förvånade. De förstår inte själva vad som händer, många kan varken engelska eller svenska och då blir det svårt för dem att ställa rätt frågor till Migrationsverket när de väl flyttas.

Sedan Migrationsverket började avveckla sina flyktingboenden har många sökt hjälp hos Refugee Support Uppsala. Maria Talajić Fredlund är ordförande för organisationen och hon har märkt av upprörda känslor hos besökare den senaste tiden.

undefined
Maria Talajić Fredlund säger att dagsersättningen som de ukrainska flyktingarna får måste höjas.

Migrationsverkets boenden har tidigare erbjudit mat och nu flyttas familjer till boenden utan mat. Beroende på familje- och boendesituation får en vuxen person en dagsersättning på antingen 61 eller 71 kronor per dag. Förutom matkostnad ska det enligt Migrationsverkets hemsida täcka: kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

undefined
Flera morgnar har det varit kö för att få mat utanför lokalen på Norrtäljegatan.

När UNT var på plats vid Refugee Support Uppsalas lokal i Fålhagen så var det flera volontärer där. Personalen är antingen själva flyktingar eller personer som hoppar in när de kan under sin semesterperiod. Tanya Lukianchuk är en av de som jobbar på Refugee Support Uppsala. Hon själv är flykting från Ukraina och kom till Sverige i mars, hon upplever att dagsersättningen är väldigt svår att leva på.

– Jag får 61 kronor per dag och det är inte tillräckligt för att köpa mat, det är inte tillräckligt för att leva. Utan hjälp från mina vänner eller Refugee Support Uppsala så vet jag inte hur jag skulle klara mig, säger hon.

undefined
Tanya Lukianchuk är själv flykting från Ukraina och vet hur svårt det är att leva på dagsersättningen.

Tanya Lukianchuk berättar att det är svårt att hitta boenden inom Uppsala och att hon fick hjälp även med det från sina vänner. Hon tror inte att så många ukrainska flyktingar förstår vad som pågår nu när Migrationsverket avvecklar sina boenden och folk anvisas till nya boenden.

– Vissa personer har bott här i tre månader och nu ska de flytta till en annan plats och de vet inte vad som händer i framtiden. Det är därför det finns svårigheter med den här situationen. Personer vet inte vad som ska hända.

undefined
Det har varit högt tryck hos Refugee Support Uppsala på senaste tiden.

Maria Talajić Fredlund märker också av att det finns en förvirring och förtvivlan kring avvecklingen av Migrationsverkets boenden.

– De har ändå haft det rätt bra på tidigare boenden. Att de kan få stöd med mat, ofta finns personal på plats och nu går det över till mer självhushållande. Vilket gör att de känner sig mer ensamma och utsatta på ett annat sätt, säger hon.

På grund av avvecklingen så har trycket ökat på hjälporganisationer att bistå flyktingar med mat och vardagliga nödvändigheter. Refugee Support Uppsala anordnar även aktiviteter – bland annat språkkurser i svenska och engelska för att flyktingarna ska få en bättre förståelse för deras egna rättigheter och vad som kommer hända när Migrationsverket avvecklar sina boenden.

undefined
Hanna Jansson och Anthony Carlsson är några av volontärerna.

Det är både personer från Stockholm och Uppsala som kommer för att få information och hjälp kring boendesituationen, vilket är en förklaring till det höga trycket. För att inte ideella krafter ska tvingas dra ett ännu större lass finns det två åtgärder som Maria Talajić Fredlund tycker bör göras.

– Det ena är att placera flyktingar i boenden med mat, det är snabbast ur ett myndighetsperspektiv. Sedan det andra: jag förstår att det är en längre process med regeringsbeslut, men dagsersättningen måste höjas, det kan inte vara samma summa som det var på 1990-talet, säger hon.

Dagsersättning flyktingar

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen

• 24 kr/dag för vuxna ensamstående

• 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader

• 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år.

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen

• 71 kr/dag för vuxna ensamstående

• 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader

• 37 kr/dag för barn 0–3 år

• 43 kr/dag för barn 4–10 år

• 50 kr/dag för barn 11–17 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!