Ukrainsk offensiv mot separatister

En "antiterroroperation" har inletts i de norra delarna av regionen Donetsk, enligt Ukrainas regering.

Foto:

Uppsala2014-04-15 10:52

Beskedet om att den operation som regeringen varnat för har inletts kom från Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov.

- Den kommer att genomföras steg för steg, balanserat och ansvarsfullt. Jag vill understryka om igen att målet med dessa åtgärder är att skydda Ukrainas medborgare, säger Turtjynov enligt Interfax.

I dag kom uppgifter om en sammandrabbning i utkanterna av Slovjansk i sydöst, rapporterar Interfax med hänvisning till så kallade lokala självförsvarsstyrkor. Staden är omringad av "beväpnade människor", hävdar en aktivist. Bepansrade fordon ses.

- Skottlossning och explosioner hörs, sade en företrädare för självförsvarsstyrkan.

Enligt ukrainska nyhetsbyrån Unian säger sig säkerhetstjänsten SBU ha identifierat ledaren för ockupanterna i Slovjansk som en rysk Spetsnaz-officer, Igor Strelkov.

Även stadens borgmästare Nelli Sjtepa uppger att ockupanterna kommit från Ryssland och Krim.

I staden Kramatorsk i östra Ukraina har separatister på eget initiativ lämnat polisens högkvarter, rapporterar Reuters och Interfax.

Etniska ryssar i östra Ukraina har falskeligen hävdat att de attackerats för att rättfärdiga ett ryskt ingripande, enligt en FN-rapport. "Några attacker förekom mot etniska ryssar, men de var inte systematiska eller omfattande", heter det i rapporten som bygger på uppgifter insamlade under två besök i Ukraina av FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter, Ivan Simonovic.

Simovic hävdar vidare att bilder från protesterna på Självständighetstorget i Kiev, grovt överdrivna historier om hur extrema nationalister trakasserat etniska ryssar, samt felaktiga rapporter om att beväpnade nationalister var på väg till Krim systematiskt använts för att skapa rädsla och osäkerhet på Krimhalvön.

USA:s och Rysslands presidenter - Barack Obama och Vladimir Putin - diskuterade Ukrainakrisen i telefon i går.

Enligt USA uttryckte Obama allvarlig oro över den ryska regeringens stöd för separatisterna. Han uppmanade sin ryske kollega att använda sitt inflytande hos de väpnade, proryska grupperna för att övertala dem att lämna ockuperade myndighetsbyggnader i östra Ukraina.

Vladimir Putin förnekade dock att Ryssland blandar sig i konflikten i östra Ukraina, uppgav Kreml. Putin ska också ha bett Obama att göra sitt yttersta för att undvika blodspillan.

Enligt ett uttalande från Kreml var Putin och Obama överens om att söka efter diplomatiska vägar att påverka situationen inför de internationella samtal om Ukraina som är planerade till 17 april i Genève.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om