Ugandiska radiojournalister i Uppsala

Medierna kan ha en betydande roll i kampen mot fattigdom och för demokrati och mänskliga rättigheter. Ett exempel är den Ugandiska lokalradiostation som sänder tre procent lokal musik och resten nyheter och samhällsdebatt - för 2,5 miljoner lyssnare.

Mwalimu Musheshe och Mahfuz Anam är på besök i uppsala.

Mwalimu Musheshe och Mahfuz Anam är på besök i uppsala.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-09-21 18:06
- Människor har fått en tro på framtiden genom vår radiokanal.
Det säger Mwalimu Musheshe, ordförande i styrelsen för lokalradiostationen Kibaale-Kagadi Community Radio. Under två dagar medverkar han i en konferens vid Uppsala universitet som också biståndsmyndigheten SIDA arrangerar. "Vems röst? Om mediernas roll i demokratiseringsprocesser?", är temat för sammankomsten.
- Med vår visionära inställning vill vi visa människorna här att de inte är offer för omständigheterna, utan att de har makten att påverka sin situation genom att äta rätt, utbilda sig, leva i goda relationer, med mera, säger Mwalimu Musheshe.
I Bangladesh talar Mahfuz Anam, chefredaktör för pappers- och nättidningen The Daily Star, med makthavare och välutbildade med de fattigas röst.
- Genom att skriva om sådant som läskunnighet, hälsa, yttrandefrihet och miljö för vi in de fattigas frågor på dagordningen, säger han.
Tidningen är framgångsrik, trots sin seriösa och samhällskritiska framtoning.
- Vi visar att man kan ta socialt ansvar och vara kommersiellt gångbar samtidigt. Man behöver inte skriva om sensationer, stjärnor och brott för att lyckas, säger Mahfuz Anam.

Ett mål som mediekollegerna på radiokanalen i sydöstra Uganda har är att få folk att inte bara reagera, utan också aktivera och engagera sig. Programmen bygger på ett stort inslag av lyssnardeltagande, som i paneldebatter om viktiga samhällsfrågor i särskilda program för barn, ungdomar, vuxna och äldre. Andra program tar upp korruption, jämställdhet, ställer makthavare till svars för beslut, eller informerar om AIDS-frågan.
- Vi har program där enskilda vittnar om maktmissbruk eller diskriminering inom såväl familjen som i samhället i stort, exempelvis av polisen. Lyssnarna får höra att det är möjligt att åstadkomma förändringar och att berätta, säger Mwalimu Musheshe.
Han är karismatisk och har kloka, konkreta svar på allas frågor. Att radiokanalen är, som Mwalimu Musheshe säger, en succé stärks i en utvärdering från SIDA, som står för en stor del av finansieringen av kanalen.
I Uganda finns i dag en relativt utbedd pressfrihet.
- Men det har funnits hot mot oss, även om de har varit undantag. Under en stamkonflikt i vår landsände ville vissa makthavare att vi skulle stänga. Presidenten informerade mig om det, men jag sa att då stänger vi aldrig, säger Mwalimu Musheshe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!