Uddlös lag om sexkontakt på nätet
Den 1 juli i år infördes grooming-lagen i Sverige och det är numera brottsligt att som vuxen ta kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Men hittills har Uppsalapolisen bara tagit emot ett ärende.
Hittills har hon bara tagit emot en anmälan om grooming - en flicka som blivit sexuellt utnyttjad av en man som kontaktat henne via internet.
- Det motsvarar inte på långa vägar verkligheten. Vi vet att det finns många vuxna personer i Uppsala, Bälinge, Storvreta, ja överallt, som med sexuella syften tar kontakt med barn på nätet.
Varför har ni då så få ärenden?
- Dels handlar det om okunskap. Barn och ungdomar känner inte till vad lagen innebär. Dels tror jag att många unga har attityden att "det där får man ta om man är ute på nätet". De är så vana vid att de här männen finns på sajterna. Dessutom tror jag att många unga känner skuld över att de varit i kontakt med de här männen och inte vågar berätta det för någon vuxen.
Men då behöver ju de här männen som sysslar med grooming inte oroa sig, eller?
- Jo. Det är bra att lagen finns. Förhoppningsvis har den en avskräckande effekt och fungerar också som en markering från samhällets sida att det här inte är okej.
Upplever du att den har fått någon avskräckande effekt hittills?
- Nej. Men vi hoppas att fler unga ska våga anmäla framöver.
En svårighet med groominglagen är att bevisa att den vuxne kontaktat barnet i ett sexuellt syfte. För att domstolen ska kunna döma krävs att personen skapar en kontakt med som leder till en kontakt i verkligheten. Det kan handla om att stämma möte på en adress, boka ett hotellrum, skicka pengar till flygbiljetter eller hämta upp barnet med bil.
- Ett av problemen med groom-inglagen är att den har för låga straffvärden, den som döms för grooming kan max få ett års fängelse. För att få ut information om vem som äger en IP-adress krävs det ett brott där man kan förvänta sig att den misstänkte döms till minst två års fängelse, säger Cecilia Wallin Carlsson.
Uppsalapolisen utför ingen regelbunden spaning på internet efter män som söker efter barn att utnyttja sexuellt, för poliser är det inte tillåtet eftersom det skulle klassas som brottsprovokation. Cecilia Wallin-Carlsson önskar dock att de kunde göra det. Hon skulle också vilja att polisen fick mer resurser att vara ute i skolorna och i förebyggande syfte föreläsa om grooming och groominglagen.
Går det att få stopp på groomingen?
- Nej det tror jag inte, det är princip omöjligt att stoppa allt som föregår på internet. Men med mer och bra information till barn och unga hoppas jag att vi kan minska antalet som råkar ut för detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!