– Man måste ju klättra över planket, men det har ju folk gjort förut.
Det konstaterar Cecilia Lehtonen, trädgårdsmästaren i Linnéträdgården, som upptäckte trädgårdens stora förlust. Någon gång, från att trädgården blivit obemannad under torsdagseftermiddagen, till fredagsmorgonen, har trädgården blivit av med alla mogna tomater, och alla mogna aubergines.
– Det var ju stora röda fina tomater som besökare stannar och tittar på, och nu är det bara de gröna kvar, säger Cecilia Lehtonen.
Trädgården är planerad utifrån Linnés sexualsystem, vilket gör att tomaterna och auberginen är planterade intill varandra, nära mittgången. Det gör de särskilt exponerade, något som kanske gjorde att grönsakstjuven just tog dessa. Tidigare har trädgården nämligen blivit av med andra grönsaker också, såsom spansk peppar och paprika.
– Ibland kan man se att någon knipsat av en grönsak, men att någon länsat plantorna helt, och tagit allt som varit moget, det har jag inte varit med om tidigare.
Hur mycket grönsaker trädgården blivit av med är svårt att uppskatta menar Cecilia Lehtonen , men det fanns fem plantor vardera.
– Vi är ju ett levande museum och odlar för att besökare ska kunna ta del av det.
Cecilia Lehtonen upptäckte tomat- och aubergine-stölden när hon började sitt arbetspass på fredagsmorgonen. Hon har därför inte hunnit polisanmäla händelsen, men på uppmaning av Botaniska trädgårdens chef Mats Block, kommer det göras.
Även polisen är förbluffad över händelsen.
– Jag har inte hört talas om detta tidigare, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen.
Han förklarar att brottsrubriceringen kan bli lite olika: stöld, olaga intrång, häleri och/eller skadegörelse, beroende på hur stölden av grönsakerna gick till.
– Hur vi ska bedöma värdet av grönsakerna är lite svårt att säga på rak arm. Det kan finnas andra värden än ekonomiska som avgör graden av stölden, samtidigt hade det nog varit enklare att avgöra om det snodda museiföremålet exempelvis var en tavla, och inte en levande växt, säger han.