Om några veckor är det premiär för en utställning om Uppsalas handel ur ett historiskt perspektiv. Bakom initiativet står bland andra Folkrörelsearkivet och Företagens historia i Uppsala län.
Ett udda inslag vid utställningen blir att bitar av Åhlénsfasaden kommer att delas ut till besökarna.
Att ta en bit kommer att vara gratis - och högst frivilligt. Jonas Sandström vid Folkrörelsearkivet tror dock att det kommer att bli en strykande åtgång på bitarna.
– Vi tänkte att det vore väldigt kul om vi kunde erbjuda Uppsalaborna att ta med en bit hem. Det blir ungefär som med Berlinmuren. Åhlénshusets fasad väcker starka känslor och är en symbol för förändring, i det här fallet med anknytning till handeln. Jag tror att det är en rolig grej som folk kommer att nappa på.
Det blir inte tal om att Uppsalaborna ska få ge sig på fasaden med hacka och spade. I stället kommer utdelningen ske under ordnade former, tanken är att en kundvagn ska fyllas med bitar och ställas i anslutning till utställningen. Men det blir inte lätt att känna igen tårtpappersmönstret på de småbitar som kommer att delas ut.
– Det är orimligt att alla ska få med sig en var av fasadens cirklar. De är väldigt stora på nära håll, säger Jonas Sandström.
I utställningen berättas om några butiker och handelsplatser som varit typiska i Uppsalas historia, bland annat Forumvaruhuset som invigdes 1953.
Åhlénshuset är inte med i utställningen men har ändå fått pryda både banderoll och andra trycksaker.
– Det är ju inte en Uppsalabaserad handelsplats utan finns i hela landet, men eftersom fasaden ska försvinna tycker vi att det skulle vara kul att ha med den i utställningen. Det är nog den mest kontroversiella byggnaden i Uppsala.
Arkitekten bakom den gamla fasaden, 87-årige Norrtäljebon Bengt Edlund, skrattar högt när UNT ringer och berättar om utställarnas påhitt.
– Det blir ju lite roligt.
I en UNT-intervju 2010 berättade Bengt Edlund att han knappt vågade visa sig i Uppsala efter att Åhlénshuset byggts. I dag är han glad för all den respons som han fått genom åren. Åhlénshusets fasad är det av alla hans projekt som han fått höra mest om.
Men någon bit av fasaden tänker han inte samla på sig. Det får andra göra.
– Det är mera humor för mig, att man kan få en bit.