På en bänk på Riddartorget sitter Bengt Trolin när UNT möter honom. Det är där som den guidade stadsturen kommer starta.
Via sitt företag hyr han ut sig själv som guide och gestaltar olika historiska personer. Han har alltid fascinerats av historia, ett intresse som har genomsyrat hela uppväxten.
– Min mamma har också haft samma intresse och guidat hon med. Och jag har en ofantlig tur som har en moster som gillar klädhistoria.
Det är Bengts moster som har sytt kläderna till alla hans gestaltningar. Idag är det kung Erik XIV, i en klassisk 1500-talsdräkt, som sitter på bänken. 1500-talet är det århundrade som Bengt oftast gestaltar personer från.
– Det hände mycket då. Sverige gick från att vara katolskt till protestantiskt. Gustav Vasa gjorde många lagändringar. Kyrkan hörde till kungen och var inte en egen organisation.
Och Erik XIV, Gustav Vasas son, är den historiska personen som Bengt både gillar och har gestaltat mest.
– Man hoppar fram och tillbaka i humöret. Han går från att vara jätteglad till att bli skitförbannad.
Trots att Bengt har jobbat som guide i 22 år, har hållit på med amatörteater i 26 år och varit gestaltande guide i fem år, är denna tur helt ny för honom.
– Jag brukar guida med min vän Fredrica Lange, men inte den här gången. Tidigare har Erik XIV:s temperament kunnat bromsas av hans syster Cecilia Vasa. Nu har han ingen som stoppar honom, och då ska han få försvara allt han gjorde.
För att kunna gestalta personen på ett rättvist sätt, krävs dedikation. Bengt behöver nämligen läsa alla böcker han kan hitta och söka igenom arkiv för att hitta underlag till gestaltningen.
– Alla Gustav Vasas söner hade ett fruktansvär hetsigt humör. Just Erik XIV hade ett rykte om att vara galen. Men den som avsatte honom var hans egen bror, och vinnaren skriver historien. Man vill lyfta personen bakom det som alla redan vet.
Bengt kommer från Österbybruk, liksom de flesta andra personer som han har gestaltat.
– Då har det mest varit ägarfamiljer eller smeder.
Så kommer en ung man fram och frågar om vägen till matvagnarna vid Saluhallen. Bengt är snabb på bollen, och pekar ner mot Valvgatan och ger vägbeskrivning.
En sann guide, eller?
– Det ingår i jobbet. Toaletter, mat, parkeringar. Det är ju ett serviceyrke, trots allt.
Bengt och Fredrica gick också en kurs för att bli domkyrkoguider, vilket kan förklara att han redan har lärt sig närområdet utantill. Han lägger ner hela själen i sitt extrajobb.
–Därför är det roligt eftersom det är en hobby. Jag behöver inte känna stressen att jag måste tjäna pengar på det, utan kan sluta om det skulle bli tråkigt.
Turen kommer att ges 24 juli och 14 augusti på uppdrag av Discover Uppsala.
Skulle ni vilja åka till andra städer eller utomlands med era guidade turer?
– Stockholm går absolut. Och utomlands kanske skulle fungera det med. Det hade varit intressant om Erik XIV äntligen hade fått ta sig till England trots allt.
Han berättar att Erik XIV ville fria till drottning Elisabeth I av England. Hans syster Cecilia var redan där för att förbereda frieriet. Men just när han var på väg blev han kung och behövde återvända hem.
– Och resten får man veta under turen.
Nästa år kanske det blir en annan kung som släpps lös på Uppsalas gator. Då är det nämligen 500 år sedan Gustav Vasa blev kung.