Tystnad råder i Sunnersta
I vissa av Uppsalas stadsdelar bor de välbärgade, i andra de som har mindre pengar. En del är bortresta hela sommaren, andra åker ingenstans. UNT besöker i dag Sunnersta.
Det är så tyst i Sunnersta om somrarna, säger Maj-Lis och Ulf Eriksson.
Foto: Tor Johnsson
Vi går grusgången upp mot herrgården, längs järnkrukorna med de pampiga, lysande röda pelargonerna. Rundar rosenrabatten och når skuggan på den vita byggnadens baksida. Där kan vi se ut över Sunnerstaviken och fantisera om hur livet var då, på 1600-talet, när herrgården var nybyggd.
Ett stenkast bort blommar malva och luktärter och de 100-åriga dahliorna bidar sin tid hos Ulf och Maj-Lis Eriksson på Åkervägen.
-Nu far vi till Fagerviken! säger Maj-Lis och slänger sista soppåsen innan semestern tar vid.
-Det hörs väl på namnet att Fagerviken är en vacker plats?
Maj-Lis och Ulf Eriksson har bott på den här sidan Dag Hammarskjölds väg i fem år. Tidigare hade de ett större hus "på andra sidan", den del som anses finare.
-Då höll vi oss där uppe och hade inte varit så mycket här.
När barnen flyttade köpte de ett mindre hus med en mindre trädgård. De flyttade från en villa med en trädgård på ett par tusen kvadratmeter till ett kedjehus med en trädgårdsplätt på ett par hundra. Så som många i Sunnersta gör när de blir pensionärer.
Maj-Lis och Ulf Eriksson har varit hemma längre än de brukar i sommar och säger att det är så tyst, så tyst här i juli.
-Folk är i sina sommarstugor eller utomlands.
För några veckor sedan kom de själva hem från en kryssning i Medelhavet tillsammans med barn och barnbarn, tio personer allt som allt. De var på Sardinien, Sicilien och Korsika, i Frankrike och i Tunisien.
Maj-Lis hade lockats av annonsen i Icakuriren och berättar att ombord på m/s Melody fanns två pooler, bibliotek, gym, biograf och flera restauranger och barer.
I augusti startar Antikrundan igen, rundan de går kring Sunnerstabacken. Då promenerar de, ljuger och dricker kaffe i Sunnerstastugan, som Ulf säger. Varje tisdag året runt. Traditionen började för ganska länge sedan och på den tiden familjen bodde på Morkullevägen.
-Vi var fem gubbar som då kallade oss gourmetgänget, för vi tycker om att laga mat. Jag jagar älg och rådjur och lagar gärna vilt.
Maj-Lis skjuter in att Ulf är duktig på att göra porterstek och wallenbergare på älgkött.
- Sedan blev vi fler och fler, 20-25 gamla grannar, och allt äldre. Därför kallar vi oss numera Antikrundan.
Vi tar oss över Dag Hammarskjölds väg och promenerar kring de gator som bär vackra fågelnamn, Domherrevägen, Skogsduvevägen, Lövsångarvägen. Utmed Talgoxvägen tronar stora, nybyggda villor. Sparsmakad funkis samsas med hus i nygammal stil. Glasverandor, apelsinfönster, spröjs. Gräddvitt och herrgårdsgult. Stora utegrillar insvepta i skyddande hölje. Nerdragna persienner.
Som Maj-Lis Eriksson på Åkervägen sa, det är så tyst så tyst i Sunnersta nu i juli. Man hör sina egna fotsteg mot asfalten. Alla tycks vara bortresta. Men uppe på Domherrevägen hörs röster.
Towe Lundman, 16 år, packar in golfbagen i familjens bil. Hon är på väg, har tid att prata bara en kort stund, säger hon, för hon ska till Söderby och spela golf med en kompis.
Hur vill hon beskriva Sunnersta på sommaren?
-Vet faktiskt inte. Jag reser på somrarna och är inte här så mycket. Jag är i skärgården i Stockholm, åker till Öland, Hälsingland och Småland för att träffa kompisar och spela golf.
Nu kommer mamma Marianne ut ur deras vackra hus och berättar om allt fint som finns att göra här i Sunnersta på sommaren.
-Man kan paddla i Fyrisån, segla i Mälaren. Sunnersta är ett eget litet samhälle. Många känner varandra och det är tryggt.
Men snart åker hela familjen på golfsemester till södra Öland.
-Det har blivit en livsstil i vår familj, säger Marianne Lundman.
Fakta om Sunnersta
Folkmängd: 5 568 personer.
Utländsk bakgrund: Knappt 13 procent.
Treårig eftergymnasial utbildning: Nästan 50 procent.
Förvärvsarbetande: 75 procent.
Medelinkomst: 369 000 kronor per år.
Arbetssökande: Knappt 3 procent.
Sjukdagar per person och år: 15,6 dagar.
Bostäder: Nästan 90 procent är villor.
Familjer med bil: Nästan 70 procent.
Folkmängd: 5 568 personer.
Utländsk bakgrund: Knappt 13 procent.
Treårig eftergymnasial utbildning: Nästan 50 procent.
Förvärvsarbetande: 75 procent.
Medelinkomst: 369 000 kronor per år.
Arbetssökande: Knappt 3 procent.
Sjukdagar per person och år: 15,6 dagar.
Bostäder: Nästan 90 procent är villor.
Familjer med bil: Nästan 70 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!