Tyst för fjärde gången på 423 år

Det är tyst uppe på Slottsbacken. Gunillaklockan har slutat ringa. Men Allmänna Sångens valborgsframträdande är inte hotat – oavsett om klockan lagas eller inte.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-04-21 15:32

Gunillaklockan slutade klämta för drygt en vecka sedan. Klockan som byggdes 1588 har under dess 423-åriga historia slutat ringa vid endast tre tidigare tillfällen. Och det var av en slump som den slottsboende landshövdingen Peter Egardt upptäckte att klockan är satt ur spel.
– Det slog mig plötsligt när vi hade middag och jag berättade om klockan för gästerna och så ringde den inte, säger Peter Egardt och fortsätter:
– Jag kan försäkra att det inte är något sabotage från landshövdingens sida. Jag saknar klockan. Det börjar bli hemtamt på något sätt och det är konstigt när den inte ringer.

Sovmorgon är inte aktuellt för landshövdingen nu när klockan inte fungerar.
– Nej, det är det inte tal om. Men möjligen kan jag sova med fönstret öppet som jag annars alltid har gjort, det är något man verkligen inte kan göra när klockan ringer, säger Peter Egardt
Varje morgon klockan 06.00 och kväll klockan 21.00 har Gunillaklockan manat till revelj och tapto, uppstigning och läggning. Men frågan om vem det är som ansvarar för klockan är något som de tänkbara myndigheterna inte riktigt vet.
– Det har jag ingen aning om. Det är inget som kommunen har ansvar för, säger Sven-Gunnar Dahlquist, chef fastighetskontoret vid Uppsala kommun.
Hos Statens fastighetsverk, SFV, blir beskedet att de faktiskt har felsökt klockans digitala styrenhet som sitter inne i Slottet. Men den gick, tro det eller ej, som en klocka. Gunillas tystnad är alltså inte SFV:s problem längre.
– Det är Uppsala kommun som har skötselansvaret för själva klockan, säger Mathias von Schlieben, som är förvaltare på Uppsala Slott. 

Åter hos kommunen, som inte hört att klockan slutat slå.
– Har den slutat ringa? Jag får se till att någon åker upp och tittar på den, säger Dick Larsson på fasstighetskontoret.
Först efter påsk kommer kommunen att titta på klockan, bara ett par dagar innan Gunillaklockan ska inleda Allmänna sångens vårhyllning på valborgsmässoafton.
När UNT når Allmänna Sångens ordförande Markus Hedov har han svårt att tro nyheten om att klockan har slutat klämta.
– Va, är det ett skämt? Det är för sent för aprilskämt.
Efter att ha samlat sig en sekund inser han att om klockan inte lagas blir årets vårhyllning något att minnas. Men han går i borgen för att klockans eventuella fortsatta tystnad inte hotar valborgstraditionen.
– Nu får vi väl börja med att sjunga utan klockan, men vi ska nog kunna klara av det, säger han.
Ljudlöst. I över en vecka har Gunillaklockan varit trasig.Foto: Hans Ericson

FAKTA

Gunillaklockan
Under klockans 423-åriga historia har den slutat att ringa vid endast tre kända tillfällen: Första gången var under storbranden 1702. Andra gången inträffade 252 år senare, i februari 1954. Den vikarierande klockaren orkade inte kila upp till Slottet på grund av berusning.
Och så förstås det mystiska klockstoppet 2004 under den dåvarande landshövdingen Anders Björcks tid i slottet. Då ryktades det att Björck inte gillade att bli väckt så tidigt som klockan sex, uppgifter som landshövdingen avfärdade som rent struntprat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!