Tyfusliknande bakterie hittad i sjuka hjärtklaffar

En tyfusliknande bakterie som sprids av fästingar har i flera fall kunnat påvisas i sjuka hjärtklaffar. I oskadade hjärtklaffar ujpptäcktes däremot inga spår av sådana rickettsiabakterier.

Uppsala2003-11-28 00:00
Det framgår av en ny svensk studie, som därmed är först i världen att påvisa ett samband mellan rickettsiabakterier och hjärtklaffsjukdom.
— Eftersom vi hittar rickettsiabakterier enbart i sjuka hjärtklaffar talar våra fynd starkt för att infektion av dessa bakterier kan bidra till uppkomsten av hjärtklaffsjukdom, säger doktor Kenneth Nilsson, infektionsläkare vid Falu lasarett och forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Centrum för klinisk forskning i Dalarna.

Stela klaffar
I studien har han tillsammans med mikrobiologen professor Carl Påhlson, rättsmedicinaren docent Olle Lindquist och forskningsstuderande Aie Liu med molekylärgenetiska metoder undersökt förekomsten av den så kallade twar-bakterien chlamydia pneumoniae respektive rickettsiabakterier i både sjuka och friska aortaklaffar från personer som genomgått rättsmedicinsk obduktion.
Vid sjukdom i aortaklaffarna blir de stela och får allt svårare att hålla tätt och förhindra att blod som pumpats ut i stora kroppspulsådern sipprar tillbaka till hjärtat.
Flera tidigare studier har påvisat samband mellan infektion av twarbakterien och sjukliga förändringar i såväl hjärtats kranskärl som sjukdom i aortaklaffarna.
— Även i vår studie ses detta samband mellan twar-infektion och aortastenos. Men vi kan också påvisa ett än starkare samband mellan infektion av rickettsiabakterier och hjärtklaffsjukdom, säger Kenneth Nilsson.

Olika arter
I var femte skadad aortaklaff — men inte i någon frisk hjärtklaff — påvisade forskarna arvsmassa, DNA, från rickettsiabakterier. DNA från twar-bakterier var än vanligare i sjuka aortaklaffar, men påvisades å andra sidan också i flera fall i friska klaffar.
I nästan var sjätte sjuk aortaklaff påvisades DNA från både klamydia- och rickettsiabakterier.
Det finns en rad olika arter av rickettsiabakterier. Den mest kända och fruktade är den som orsakar fläcktyfus.
Den enda rickettsiaarten som hittats i Sverige heter Rickettsia helvetica. För snart åtta år sedan påträffade Kenneth Nilsson och hans kollegor för första gången Rickettsia helvetica-bakterier i svenska fästingar.
— Mycket talar för att de hjärtklaffar som innehåller rickettsia-DNA infekterats av Rickettsia helvetica-bakterier. I ett av fallen kunde vi göra en utförligare analys som säkert kunde säga att just Rickettsia helvetica orsakat infektionen i aortaklaffen, säger Kenneth Nilsson.

Vad innebär de nya upptäckterna för möjligheterna att på sikt behandla och kanske också förebygga sjukliga förändringar i aortaklaffarna?
— Det vet vi ännu inte, men förhoppningsvis kommer det att öka möjligheterna till tidigare diagnos och behandling. Viktigt är också att vi lär oss att förstå när och om infektionen går vidare i en kronisk, smygande form, säger Kenneth Nilsson.
Studien kring rickettsia- och klamydia-bakterier i sjuka aortaklaffar publiceras i nätupplagan av det nya numret av tidskriften Journal of Infection.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om