Det visar forskare vid Akademiska sjukhuset, Falu lasarett och Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet i en studie som publiceras i facktidskriften Ticks and tickborne diseases.
– Det är viktigt att vi läkare är medvetna om att fästingar kan sprida fler bakterier än borrelia och har även Rickettsia helvetica och anaplasma i åtanke när vi tar hand om patienter med symtom efter fästingbett, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.
Både Rickettsia helvetica och anaplasma kan orsaka feber och influensaliknande besvär. I likhet med borrelia har Rickettsia helvetica under senare år även visats kunna ge hjärnhinneinflammation.
I studien har forskarna med dna-baserade tekniker undersökt förekomsten av Rickettsia helvetica- och anaplasmabakterier i vuxna fästingar från 29 platser i Sverige.
I nästan var tolfte fästing påträffades Rickettsia helvetica-bakterier. Anaplasmabakterier var betydligt mindre vanliga och påträffades i knappt var hundrade fästing.
– Hos en fästing hittade vi även en annan tyfusliknande bakterie, Rickettsia sibirica. Det är första gången denna Rickettsiaart påvisats i Sverige, berättar Kenneth Nilsson.
Rickettsia helvetica-bakterier påträffades hos fästingar från 17 av de 29 platserna, från Hudiksvall i norr till Västerskog i Halland i söder. I Uppland hittades Rickettsia helvetica i fästingar från bland annat Morga, Skutskär, Rimbo, Kappelskär och Väddö. En av fästingarna från Kappelskär hade även anaplasmabakterier, liksom en fästing i Skebobruk.
Rickettsia helvetica-bakterier påträffades ungefär lika ofta hos hanar som hos honor.
– Eftersom hanarna inte suger blod visar detta att fästingar troligtvis ärver bakterierna från honan, som överför dem till sina ägg. Däremot kan fästinghonor inte sprida anaplasmabakterier utan att först ha fått i sig dem genom att suga blod från något smittat djur, säger Kenneth Nilsson.
Varför är det viktigt att läkare inte bara testar för borrelia och tbe när de möter patienter som blivit sjuka efter fästingbett?
– Det kan behövas andra antibiotika för att behandla Rickettsia helvetica eller anaplasma än för att behandla borrelia. Om man bara testar för borrelia och testet är negativt kan man tro att patienten måste ha en virusinfektion som inte kan behandlas med något antibiotikum, säger Kenneth Nilsson.
För att underlätta diagnostiken kommer under vårvintern diagnostik av Rickettsia-infektioner att införas vid Akademiska sjukhuset.
Tyfuslik bakterie vanlig i fästingar
Den inte särskilt kända tyfusliknande bakterien Rickettsia helvetica kan vara lika vanlig hos fästingar som borrelia. Även en bakterie som kan infektera både djur och människor, anaplasma, finns hos fästingar på flera platser i Sverige.
Foto: Rolf Hamilton
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!