Tyd koden på arbetsintyget
För den som ska söka ett nytt jobb är ett anställningsbetyg ett bra sätt att visa vad man har gjort på sin tidigare arbetsplats och ett sätt för den nya arbetsgivaren att se hur väl man har skött sina uppgifter.
Foto:
- Man skriver aldrig negativa betyg. Den som anställer vet att om det står att man skött sitt arbete till företagets belåtenhet är det lite fjuttigt, säger Georg Uggelberg som har skrivit boken Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg.
Han förklarar att man använder sig av en femgradig skala där ett är det sämsta betyget och fem det bästa. Omdömet "till vår belåtenhet" är till exempel en etta på skalan. Därefter följer omdömena: "till vår fulla belåtenhet", "med gott resultat, "med mycket gott resultat" och "med utomordentligt gott resultat".
Genom att använda sig av koderna kan en arbetsgivare som inte är nöjd med en anställds arbetsinsats på så sätt "varna" personens nästa arbetsgivare.
Längst ner på anställningsbetyget brukar man hitta ett sammanfattande vitsord. Även här följer man samma betygsskala. Står det att chefen rekommenderar dig? Det gör han inte.
- Om man avslutar med: "vi lämnar henne våra rekommendationer" betyder det egentligen att man inte rekommenderar henne särskilt mycket, säger Georg Uggelberg.
Om personen faktiskt har gjort ett bra jobb skriver man i stället: "det är med nöje vi lämnar henne våra allra bästa rekommendationer".
Anledningen till att företagen använder sig av koderna är för att alla personalchefer och rekryterare ska förstå vad som menas. Om alla använder sig av samma sätt att skriva betyg blir det lättare att bedöma en persons kompetens.
Enligt Georg Uggelberg använder alla stora företag, som har utbildning i personalfrågor, koderna. Mindre företag däremot kan vara helt ovetande om att koderna finns. Om en anställd går från ett litet företag till ett stort, eller tvärtom, kan det leda till problem.
- Arbetsbetyget spelar stor roll när man söker jobb. Det är viktigt att de som anställer inte sållar bort ett klantigt skrivet betyg bara för att den förra arbetsgivaren inte kunde koderna, säger Georg Uggelberg.
När chefen väl har gett sitt utlåtande och du har ditt betyg i handen kan det vara svårt att påverka ett dåligt betyg, men Georg Uggelberg tycker ändå att man kan försöka.
- Det är viktigt att man pratar med sin chef om man inte är nöjd. Känner man att omdömet är magert får man fråga chefen om denne verkligen tycker att man har varit så medioker och varför.
Även om det kan vara bra att kunna tolka koderna och veta vad det egentligen står i anställningsbetygen tycker Georg Uggelberg att det viktigaste är att det verkligen framgår vilket arbete och vilket ansvar man har haft, samt vad man har fått utbildning i.
- Ett betyg följer en hela livet. Se till att det syns vad du har gjort, inte bara under den senaste chefens tid. Han eller hon kanske inte känner dig så bra. Då kan du begära att en tidigare chef tillfrågas när du begär ett betyg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!