Tvist om telehyra på Arlanda
Luftfartsverket chockhöjer teleoperatörernas hyra för basstationer på Arlanda. Syftet är att få ut så mycket pengar som möjligt för telefontrafiken. Tele2 vägrar skriva på och har vänt sig till en skiljenämnd för att lösa tvisten.
Dyrare än Stureplan
—Att betala för fem innebär en hyreskostnad på 750 000 kronor om året, femtio gånger dyrare än på Stureplan i Stockholm. Vi anser att 50 000 kronor om året för de två stationer vi har i dag är tillräcklig. Vi vill inte betala för sånt vi inte använder, säger Jan Tjernell.
Tillsammans kommer de fyra operatörerna Tele2, Vodaphone, Telia och Tre att betala tre miljoner kronor i årshyra med det nya avtalet. Enligt LRF kan en vanlig markägare som mest få ut 20 000-25 000 om året för en mobilmast i attraktiva lägen runt Arlanda. Exakt vilken hyresnivå Tele2 betalar i dag vill inte Jan Tjernell uppge. Det vill inte Luftfartsverket heller. Verket har hemligstämplat samtliga dokument i ärendet med hänvisning till affärssekretess.
Luftfartsverket anser dock att teleoperatörerna tjänar så mycket pengar att de har råd att betala.
Attraktivt läge
—Det är attraktivt att vara här ute och det finns ett stort intresse från telebolagen. De tjänar oerhört mycket pengar på teletrafiken vid Arlanda och vi vill ha del av det. Därför höjer vi hyrorna.
UNT: Samtidigt har ni ju monopol. Det finns ingen annan att vända sig till för teleoperatörer som tycker ni är för dyra?
—Vi har en vara som vi vill säja och det här är den bästa telemarknaden i Sverige. Samtliga operatörer som är här har fått samma erbjudanden. Vi åderlåter inte bolagen. Man måste inte vara här - det är frivilligt. Vi vill bara ha en rimlig del av kakan, säger Niclas Härenstam.
Utnyttjar sin ställning
Jan Tjernell anser att Luftfartsverket utnyttjar sin ställning.
—Det är anmärkningsvärt att en statlig myndighet agerar på det här sättet. Luftfartsverket sitter på all mark ute vid Arlanda. Jag anser att deras krav saknar motstycke, säger han.
Sedan förhandlingarna mellan Tele2 och Luftfartsverket havererat så har Tele2 begärt att en skiljenämnd ska avgöra tvisten.
—Vi har bråkat om det här i flera år nu säger, Jan Tjernell.
Även Telia ligger i förhandlingar med Luftfartsverket om det nya avtalet. Telia bekräftar bara att priserna höjts. Men vill inte säga mer så länge förhandlingarna pågår.
Enligt Niclas Härenstam har operatörerna Tre och Vodaphone accepterat Luftfartsverkets höjningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!