– En handläggare kom hit och var mest intresserad av toafrågor. Han ville veta hur många gånger om dagen jag kissade och hur lång tid det tog att tömma tarmen. Jag blev så förbannad. Det är integritetskränkande, säger Mats Åkerlund.
Han är kompositör och kantor på halvtid i Vaskala församling, han spelar orgel med fötterna. Han sitter i rullstol och har behov av en personlig assistent 16 timmar om dygnet. Och han har haft personlig assistent sedan 1994.
– På den tiden ringde de och frågade vad jag behövde och sedan var det tack och hej.
Behovet av assistans omprövas numera vartannat år. Efter att Mats Åkerlund senast fick sitt behov omprövat har nya riktlinjer för bedömningen införts.
Handikapporgansiationerna är kritiska till de nya riktlinjerna.
– När det här processades var frågorna ännu värre. Då ville Försäkringskassan ställa frågor bland annat om den funktionshindrades sexliv. Det fick vi bort, men vi lyckades inte få bort allt. Vi tycker fortfarande att frågorna är för närgångna, säger Pelle Kölhed, andre vice ordförande i Handikappförbunden som är paraplyorganisation för olika förbund för personer med funktionshinder.
Lena Wejander, enhetschef funktionshinder vid Försäkringskassan i Uppsala säger att hon har full förståelse för att de blir ifrågasatta för de intima frågorna.
– Men om vi inte vågar ställa dessa frågor enligt de nya riktlinjerna så kan en person gå miste om stöd man annars är berättigad till, säger hon.