Ohälsosamt, anser facket. Men cheferna säger att det är en följd av att fler vill jobba heltid.
– Förut hade vi bara delade turer på helgerna, men nu är det även på vardagar. Jag tycker att det är hemskt.
Så säger en undersköterska på ett äldreboende i Uppsala. UNT har talat med flera anställda på Uppsalas äldreboenden. Ingen av dem vill framträda med namn, men alla berättar om de delade arbetspassen, så kallade delade turer, som de upplever har blivit vanliga igen.
En delad tur kan börja klockan sju på morgonen och sluta klockan 13. Därefter är den anställda ledig i tre timmar för att sedan börja jobba igen klockan 16 till 21. Under de tre oavlönade timmarna mitt på dagen är det många som stannar kvar på jobbet.
– Jag hinner i princip bara hem och vända, så jag stannar i stället och försöker vila och äta i personalrummet. Men man tittar ju på klockan hela tiden, säger en undersköterska.
Hon berättar att hon blir tröttare de dagar hon jobbar en delad tur eftersom hon är på arbetsplatsen i 14 timmar och jobbar när arbetsbelastningen är som högst.
– Det känns som om de här passen äter upp min fritid, säger hon.
I dag finns mycket lite forskning på vad delade turer har för hälsoeffekter. Men Göran Kecklund som är stressforskare vid Stockholms universitet tror inte att de splittrade dagarna för något gott med sig.
– I teorin skulle man kunna ta en tupplur eller träna under de lediga timmarna. Men i verkligheten tror jag inte att de upplevs som ledig, många har nog svårt att koppla bort tankarna på jobbet.
Göran Kecklund påpekar att den som arbetar ett åttatimmarspass inom äldreomsorgen är med om en arbetstopp, medan den som jobbar en delad tur har två, en på morgonen och en på kvällen.
– Det tror jag kan innebära mer arbetsrelaterad stress. Dessutom inkräktar arbetstiderna på det sociala livet.
En enkät som UNT har gjort bland Uppsalas 34 äldreboenden visar att 80 procent använder sig av delade turer. Enligt cheferna på boendena ligger passen på helgerna och det vanligaste är att varje anställd får ta en till två delade turer per månad. Men anställda som UNT har talat med berättar att de delade turerna ökar och även har börjat dyka upp på vardagar. En bild som stärks av en nationell undersökning gjord av fackförbundet Kommunal.
– De delade turerna har ökat de senaste tre åren. Vi ser inga fördelar med dem eftersom det blir svårare att kombinera arbete med familj och fritid, säger Loa Mothata som är förtroendevald vid Kommunals omvårdnadsteam i Uppsala.
Förklaringen, menar Kommunal, är att arbetsgivaren vill få ned kostnaderna och bara betala för personal de tider då behovet är som störst, nämligen på morgnar och kvällar.
– Mycket beror det på att vårdgivarna konkurrerar om vård till lägsta pris, vilket gör att man tvingas skära ned på personal, säger Loa Mothata.
Att en tajt ekonomi tvingar fram de delade turerna bekräftas av Ove Henriksson som är chef för Linné i Sävja, ett av de äldreboenden som använder delade turer flitigast.
– Det är klart att det hänger ihop med ekonomin. Men det beror också på att fler vill jobba heltid. För att få ihop det får de anställda ta den negativa konsekvensen av att få en delad tur.
Tror du inte att personalen hellre skulle jobba ett enda långt pass?
– Jo, absolut. Men som arbetsgivaren måste jag se till att det finns mycket personal när de äldre ska ur eller i sängen, få mat och hjälp med sin hygien. Hade jag haft mer pengar eller folk som bara jobbade deltid hade jag kunnat göra ett jättebra schema, men nu måste jag väga in de anställdas önskan om att jobba mer för att kunna leva på sin lön.