Tvingas betala ur egen ficka

Runt 6 000 personer i Uppsala behandlas med blodförtunnande läkemedel. Risken för stroke och blödningar kan minskas med mät-utrustning för hemmabruk. I Uppsala får patienterna bekosta mätaren själv, trots att den subventioneras i Kalmar och Stockholm.

Besviken. Conny Svensson köpte sin mätare för tre år sedan för runt 6300 kronor. Han tycker att mätaren borde ha bekostats av landstinget.

Besviken. Conny Svensson köpte sin mätare för tre år sedan för runt 6300 kronor. Han tycker att mätaren borde ha bekostats av landstinget.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-09-25 10:00

Conny Svensson plockar fram mätaren. Sticker sig själv i fingret med en nål, trycker ut en bloddroppe och placerar den på en sticka. Mätaren analyserar blodet. Efter en stund syns värdet på displayen. Det ser bra ut och Conny Svensson behöver varken minska eller öka dosen Waran.

– Det är en oerhörd frihet att kunna testa själv. Dessutom avlastar jag vården. Jag behöver bara besöka vårdcentralen två gånger om året för att kalibrera mätaren och se så att den stämmer överens med deras provtagning. Men det var dyrt att behöva köpa mätaren själv för runt 6300 kronor.

Conny Svensson opererade in en mekanisk hjärtklaff för fyra år sedan och har sedan dess gått på läkemedlet Waran. Mer än 6 000 personer i Uppsala län, varav drygt tiotalet är barn och ungdomar, behandlas i dag med blodförtunnande läkemedel. Waran (warfarin) är det mest använda medlet och förebygger blodproppar genom att minska blodets förmåga att levra sig.

Doseringen är viktig, för höga halter kan orsaka blödningar, för låga kan leda till stroke. Med hjälp av den egna mätaren kan patienterna själv reglera intaget av medi­cin och se till att värdena ligger på lagom nivå.

I en debattartikel publicerad i UNT (15/7) argumenterar bland andra Bengt Wahlström, överläkare i intern- och lungmedicin vid Akademiska sjukhuset, för att liknande mätare som den som Conny Svensson använder, kan minska antalet onödiga fall av stroke vid förmaksflimmer, öka patienternas frihet och minska landstingets kostnader.

– Behandling med blodförtunnande mediciner fodrar blodprovstagningar och kontroller. Med egen testutrustning blir patienterna inte lika bundna till vårdcentralen – det räcker att de kommer in två till tre gånger per år, jämfört med var femte vecka. Inställningen av medicinen sker på ett säkrare sätt och ger större livskvalitet för patienterna, säger Bengt Wahlström.

I Stockholm och Kalmar län erbjuds mätaren kostnadsfritt, men i Uppsala har endast mätstickorna subventionerats. Något som Bengt Wahlström tycker leder till ojämlik vård.

– Det är inte rimligt att vi har olika regler i olika landsting. Det här ska inte behöva bekostas av patienterna själva, speciellt inte när vi har andra hjälpmedel som bekostas av landstinget.

Conny Svensson kontaktade landstingspolitikerna redan innan förra valet och frågade varför han skulle behöva betala tusentals kronor för mätaren när insulinpumpar bekostas av landstinget.

– Vi som går på Waran lever redan ett bräckligt liv men får inga subventioner. Landstingets politiker lovade att jag skulle få svar på varför, men jag fick aldrig något svar, säger Conny Svensson.

Fyra år senare ser det dock ut att röra på sig. Efter att debattartikeln publicerades i sommar har nu Vänsterpartiet i Uppsala lyft frågan i en motion som föreslår att hjälpmedel för självtest ska tillhandahållas av landstinget.

– Studier genomförda i Stockholm visar att kostnaderna sparas in över tid i och med minskade sjukhusbesök. Dessutom är mervärdet stort för patienterna själva, säger landstingsråd Sören Bergqvist (V).

Conny Svensson är nöjd med att politikerna äntligen börjat ta tag i frågan. Idag är han inte lika orolig som han var för fyra år sedan då han läste allt han kunde få tag i om Waran och dess effekter. Mätaren har fått honom att känna sig trygg. Han brukar testa sina värden varannan söndag och anpassa medicineringen efter det.

– Det är en suverän frihet. Men jag hade kunnat gjort betydligt roligare saker för de dryga 6000 kronor som mätaren kostade.

Hjälpmedel för självtest

Mer än 6 000 personer i Uppsala län, varav drygt tiotalet är barn och ungdomar, behandlas i dag med blodförtunnande läkemedel. Statens beredning för medicinsk utvärdering menade redan 2007 att självtestning skulle vara lämpligt för upp till 20 procent av alla patienter som behandlas med warfarin. Över hälften av alla landsting, däribland Uppsala, erbjuder i dag utbildning, men bara Stockholms och Kalmar läns landsting har beslutat att göra mätaren till ett kostnadsfritt hjälpmedel.

Källa: Ulf Grape, ordförande, Hjärtebarnsförbundet, Anders Jonzon, barnkardiolog, Akademiska barnsjukhuset, Inger Ros, ordförande, Riksförbundet HjärtLung, Bengt Wahlström, överläkare, AK-mottagningen, intern- och lungmedicin, Akademiska sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!