När Klas Johnsson köpte sin gård i Funbo behövde det gamla avloppssystemet bytas ut. Hans ursprungliga tanke var att anlägga en infiltrationsbädd för en egen brunn i närheten av gården. Men 2014 grävde Uppsala vatten ner en avloppsledning längs väg 282, rakt genom den mark där Klas Johnsson fått ett servitut med tillstånd från Lantmäteriet att anlägga infiltrationsbädden.
– I och med att de kört över vårt servitut kunde vi inte lägga någon infiltration där, utan då fick vi lov att ansluta oss till Uppsala vattens avlopp, säger han.
2014 tecknade han avtal med Uppsala vatten om att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppssystemet, vilket skulle vara möjligt först efter 2016.
– Sedan för två år sedan var miljöförvaltningen ute och ålade alla att se över sina avlopp. Och de som inte hade bra lösningar fick göra om. Då fick vi det också, för vi insåg att det inte höll längre.
2020 började Klas Johnsson arbetet med att gräva ner en pump som skulle ge dem möjlighet att ansluta till det kommunala avloppsnätet. Men när han fick fakturan från Uppsala vatten på anslutningsavgift hade driftkostnaden blivit 13 gånger så hög som han räknat med.
– Det betyder att vi nu ska betala dubbelt så mycket som grannen bredvid som blev ansluten nu, säger han.
I det ursprungliga kontraktet stod det att endast bostadshuset räknades in – men de nya beskeden från Uppsala vatten var att man även räknade driftkostnaden för de byggnader där Klas Johnsson har sin veterinärsverksamhet, däribland stall och ladugård.
– Det är ju bara villan där vi bor som vi behöver avlopp till. Vi har en egen brunn till stallet som vi tömmer med en slambil. Men nu kollar de kvadratmeter på precis alla hus, säger han.
Uppsala vatten påpekar att veterinärsverksamheten och bostaden tillhör samma fastighet, och att de enligt VA-lagen har rätt att ta ut avgifter även för byggnader som inte är anslutna. Detta eftersom människorna som vistas där har möjlighet att gå och dricka vatten eller använda toaletterna i bostaden, som exempelvis kunder hos veterinärsverksamheten.
Men om han säger att han har ett torrdass, eget avlopp och eget vatten för veterinärsverksamheten, och att de är åtskiljda, är det då inte underligt att ta med de husen när man räknar ut driftkostnaden?
– Den här fastigheten är både bostad och verksamhet. Han bedriver ju en verksamhet på fastigheten och verksamheten kan också nyttja VA:t.
Andreas Jansson förklarar att Uppsala vatten inte har resurser för att kontrollera så att de övriga byggnaderna inte ansluts till avloppsnätet ändå, via bostadshuset, och menar även om de kunde kontrollera det skulle behöva ett tillstånd från markägaren för att alls komma in och genomföra en kontroll.
– Det här är utanför vårt verksamhetsområde, och då har vi inte heller några skyldigheter att tillgodose VA, det är helt frivilligt från hans sida. Är det så att en fastighetsägare inte är nöjd med erbjudandet, då är det frivilligt att avstå avtalet, säger Andreas Jansson, utredningsingenjör på Uppsalavatten.
Men på det kontraktet ni skrivit 2014 fanns bara bostadshuset inräknat, gäller inte det längre?
– Nej men alltså, avtalet är skrivet 2014, så det är åtta år gammalt.
Menar du att det inte gäller längre?
– Uppsala vatten har inte sagt upp avtalet, och mig veterligen gäller avtalet. Men jag kan inte kommentera det. Det enda jag kan säga är att vi har stämt av det här med jurister.
När det kommer till att Uppsala vatten ska ha byggt ledningen genom den plats där Klas Johnsson fått tillstånd att anlägga infiltrationsbädden, menar Andreas Jansson att Uppsala vatten grävt efter att ha fått ett tillstånd från Lantmäteriet.
– I det här ledningssträckningen från Uppsala ut till Almunge, där har vi en lantmäteriförättad ledningsrätt. Och är det så att som Klas påstår att det blivit ett olycksfall i Lantmäteriets arbete med rättigheten då är det inget Uppsala vatten kan svara för, det är en lantmäterifråga. Så den här frågan kan vi inte ens kommentera.
Men Klas Johnsson anser inte att det är hans ansvar att prata med Lantmäteriet.
– De kan ju inte bolla det till mig, det har ju inte jag med att göra, det håller ju inte. Uppsala vatten har ju fått kopian på servitutet av mig.