Tvillingarna Julia och Klara kan tvingas gå på olika förskolor

Julia och Klara är varandras trygghet, men när det är dags att börja i förskola kan de tvingas dela på sig. I kommunens ansökningssystem går det inte att ange att ettåringarna är tvillingar – och nu börjar mamma Fredrikas föräldraledighet lida mot sitt slut.
– Jag vet inte alls hur vi ska lösa det här, säger hon.

Tvillingmammorna Fredrika och Andrea är kritiska till kommunens förskolesystem. Tvillingar riskerar att separeras och placeras på olika förskolor, berättar de.

Tvillingmammorna Fredrika och Andrea är kritiska till kommunens förskolesystem. Tvillingar riskerar att separeras och placeras på olika förskolor, berättar de.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2025-01-08 05:00

Nyheten i korthet

  • Tvillingmammor i Uppsala uttrycker oro över kommunens ansökningssystem för förskolor, som inte tar hänsyn till tvillingar och kan tvinga dem att gå på olika skolor.
  • Mammorna måste skicka in två separata ansökningar för tvillingarna, vilket kan leda till att de placeras på olika förskolor.
  • Uppsala kommuns antagningsenhet medger problemet och överväger att ändra systemet för att bättre tillgodose tvillingfamiljers behov.

Att ha delat platsen i magen skapar en speciell relation, berättar Fredrika, mamma till Julia och Klara som fyllde ett år nu i december.

– De är vana att alltid vara tillsammans, det känns ofta som att de är en, säger hon.

Nu i mars, när Fredrika behöver börja jobba igen, riskerar hon att behöva dela på systrarna för första gången. Dessutom ser lämning och hämtning ut att bli ett heltidsjobb: Julia har nämligen fått plats på en förskola, Klara på en andra – och storebror Albin går redan på en tredje.

– Hur ska det gå ihop? Jag vet inte alls hur vi ska lösa det här, säger Fredrika medan hon plockar fram en burk med majskrokar åt tvillingarna.

undefined
Fredrika blev mamma till tvillingarna Julia och Klara i december förra året.

Hon har stämt träff med Andrea, en annan tvillingmamma från Uppsala, på ett fik vid Brantings torg. Uppsala kommuns antagningssystem är för stelbent och tar ingen hänsyn till tvillingars bästa, tycker Fredrika – och det är hon inte ensam om.

Genom sociala medier har hon fått kontakt med flera tvillingföräldrar i Uppsala, som alla vittnar om stress och oro i samband med ansökan till förskola.

– När jag söker förskoleplats kan jag kryssa i om mina barn ska ha finskspråkig undervisning, men det finns ingenstans jag kan fylla i att de är tvillingar, säger Andrea, medan hennes tvillingpojkar Sebastian och Samuel sover i vagnen utanför.

undefined
Förskolesystemet behöver förändras, tycker Fredrika och Andrea. "Det är lite speciellt med tvillingar, så det borde gå att ha speciella regler", säger Fredrika.

Och Veronica, som ringer upp på telefon en stund senare, beskriver samma sak. Freja och Wilma är snart två år och går i dag på samma förskola. Men det krävdes många telefonsamtal innan en förskola kunde hitta två platser och ytterligare övertalning innan kommunen kunde ge de platserna till just Wilma och Freja.

– Som många tvillingar är mina tjejer för tidigt födda och är extra infektionskänsliga. Om vi ska skola in dem på två ställen samtidigt riskerar vi att dra hem bakterier från två olika förskolor. Och de är för små för att separeras, de är varandras trygghet, säger Veronica.

undefined
"Frågan måste lyftas", säger Veronica, mamma till tvillingarna Wilma och Freja, 20 månader.

Det stora problemet är det fyrkantiga ansökningssystemet, menar mammorna. I stället för att göra en gemensam ansökan för tvillingar, måste föräldrarna skicka in två separata ansökningar, som matchas mot lediga platser precis som för alla andra barn. I Fredrikas fall ledde det till att Julia fick den enda lediga platsen på en förskola, och Klara den sista platsen på en annan.

Och det är inte bara att be om att få byta förskola: Kommunen gör nämligen bara en "körning" av förskoleansökningar per månad. 

I Fredrikas fall får hon därför stå kvar i kön och hoppas på bättre tur nästa månad. Om hon inte vill påbörja inskolning på två olika ställen, måste tvillingarna vara hemma en månad längre än tänkt, och hon kan behöva förlänga sin föräldraledighet.

– När jag ringde antagningsenheten sade de att jag förmodligen har bättre chanser i augusti. Men så länge har vi inte råd att ha dem hemma, säger Fredrika.

undefined
I dubbelvagnen ligger Andreas pojkar Samuel och Sebastian, jämnåriga med Fredrikas tvillingar.
undefined
Tvillingmammorna Fredrika och Andrea har fått kontakt via sociala medier. Många delar frustrationen och stressen inför förskolestart, berättar de.

I många andra fall ser samhället tvillingar som en enhet, konstaterar mammorna.

– Det är ju inte som att jag får dubbel föräldraledighet för att de är två. Jag får inte heller längre vistelsetid för deras storebror på förskolan för att jag är hemma med tvillingar, trots att det är tufft och jag kanske behöver avlastningen. Men nu är de plötsligt två personer, säger Fredrika.

Kommunen borde inte placera barnen om de inte kan erbjuda två platser på samma gång, tycker både Fredrika och Andrea. Det hade besparat många tvillingföräldrar oron, stressen, och mängder av mejl och administration under föräldraledigheten.

undefined
"När jag söker förskoleplats kan jag kryssa i om mina barn ska ha finskspråkig undervisning, men det finns ingenstans jag kan fylla i att de är tvillingar", säger Andrea.

Men då får ni kanske vara beredda på att få en förskola längre bort från hemmet?

– Absolut, säger Fredrika.

För den som läst rapporterna om att det föds färre barn i Uppsala, och att det lett till fler tomplatser på förskolor, kan det kanske låta märkligt att tvillingföräldrar stöter på problem. Men eftersom principen är att placera barn på förskolor så nära hemadressen som möjligt, kan det fortfarande bli högt tryck på förskolor i centrala Uppsala och stadsdelarna runtomkring. 

Det förklarar Caroline Sedin, chef för Uppsala kommuns antagningsenhet. Hon känner väl till problemet för tvillingföräldrar.

– Det är klart att man vill ha sina barn på samma förskola. Efter varje körning har föräldrar åtta dagar på sig att tacka ja eller nej, så löser det sig ofta om man väntar lite. Men det är när det inte ordnar sig som det blir jobbigt, säger hon.

undefined
"Någonting behöver man ju göra, det är tydligt", säger Caroline Sedin, chef för Uppsala kommuns antagningsenhet.

Hon förklarar att Uppsala kommun för sju, åtta år sedan började använda datasystemet som gör "körningarna" av alla förskoleansökningar. Det effektiviserar jobbet enormt för handläggarna som tidigare satt och ringde runt till uppåt 1 500 föräldrar varje månad, när alla ansökningar i dag kan matchas mot kommunens förskolor med en knapptryckning. 

Men hon medger att något gick förlorat i processen.

– Ja, då hamnar vi i det här problemet i stället. Det tidigare systemet var ett personligt och kanske mycket bättre sätt, men det var ett arbete som tog jättemycket tid, säger Caroline Sedin.

undefined
Tvillingmammorna Fredrika och Andrea efterlyser en knapp eller något annat sätt att tekniskt tala om för förskolesystemet att barnen är tvillingar och ska hänga ihop.

Och kanske kan en förändring vara möjlig.

Föräldrarna säger att det stora problemet är att det inte går att fylla i någonstans att tvillingarnas ansökan ska ses som en gemensam?

– Nu när du säger det får jag en tanke. Att hantera tvillingar som ett block, som du säger, jag ska skicka det till våra it-utvecklare och fråga om man kan lösa det. Det är värt att testa, säger Caroline Sedin.

Så prioriterar kommunen

Du som vårdnadshavare ansöker om förskoleplats via Uppsala kommuns e-tjänst. Enligt reglerna får du ställa ditt barn i kö när det är en månad gammalt, men barnet får tidigast börja i förskola när det är ett år.

"Körningarna", när ansökningarna matchas mot lediga platser, görs en gång i månaden – tre kalendermånader i förväg. Vill du att barnet ska börja förskola i januari måste du alltså ställa er i kö senast den sista september.

När det är konkurrens om platserna prioriterar kommunen så här:

1. Syskon till barn som redan går på förskolan

2. Barn som har längst avstånd till en annan förskola

3. Barn som ställts i kö senare än tre månader i förväg

4. Barn som är folkbokförda i en annan kommun

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!