Uppsalatvillingar träffade sin mamma: ”Hjärtat går itu”

Efter ett år och tre månader har utvisade Ruth Acosta äntligen fått träffa sina tvillingar igen. Men hon får bara stanna i Sverige tillfälligt. "Mitt hjärta slits isär", säger hon.

Ruth Acosta är tillfälligt återförenad med Johan Broström och deras tvååringar Allison och Erik. Ett år efter att hon fött tvillingarna på Akademiska sjukhuset utvisades hon och hennes tre äldsta barn.

Ruth Acosta är tillfälligt återförenad med Johan Broström och deras tvååringar Allison och Erik. Ett år efter att hon fött tvillingarna på Akademiska sjukhuset utvisades hon och hennes tre äldsta barn.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-04-09 20:30

– Det går inte att beskriva känslan att få vara med dem. Få krama dem och se dem prata och gå och allt annat som de har lärt sig under de femton månader som jag varit borta.

Ruth Acosta torkar bort tårar när hon tänker på allt hon missat.

– Att vara borta från sina barn så länge är bland det svåraste att vara med om som människa och mamma.

undefined
Kvar i Peru är Ruth Acostas tre äldsta barn, som inte kunde följa med på grund av pandemin. "Mitt hjärta går itu av att ha två barn här och tre barn i Peru."

Vi träffar Ruth, hennes man Johan Broström och deras tvååringar Erik och Allison på innergården utanför lägenheten i Luthagen. De galonklädda tvillingarna springer runt och busar, vill att både mamma och pappa ska jaga dem och putta på när de gungar.

Det har gått drygt två veckor sedan Ruth landade med flyget från Peru. Hon var nervös: hur skulle Erik och Allison reagera över att se henne igen?

– De sa "mamma", så de förstod att det var jag men verkade först tycka att det var konstigt eftersom de bara sett mig i mobilen. Sedan sprang Erik fram och kramade mig och Allison stod och hoppade. Jag blev så glad i hjärtat.

UNT har flera gånger skrivit om familjens öde, som inneburit att Ruth Acosta ett år efter att ha fött tvillingarna på Akademiska sjukhuset tvingades lämna Sverige. Hon och hennes tre äldsta barn utvisades den 10 december 2019. Migrationsverket försäkrade att det var ren formalia: de behövde söka nytt uppehållstillstånd på plats i hemlandet Peru och sedan skulle de få komma tillbaka. 

Men i december 2020 kom chockbeskedet: de får inte uppehållstillstånd. Den främsta orsaken är att Johan inte uppfyller försörjningskraven. Han tjänar för lite och bor för trångt för en fembarnsfamilj. Att Ruth är undersköterska och lätt skulle få jobb spelar ingen roll.

Familjen har överklagat beslutet till migrationsdomstolen, men fått veta att det kan dröja ytterligare ett år innan deras ärende behandlas.

Efter ett par ansökningar och misslyckade försök att flyga hit nu i pandemitider ska Ruth vara kvar här till mitten av juni – exakt de 90 dagar hon tillåts stanna. Kvar i Peru är hennes tre äldsta barn. De ville följa med men fick inte på grund av pandemin, och bor nu hos en vän till Ruth. Särskilt åttaårige Enmanuel tycker att det är väldigt jobbigt.

Ruth Acosta har svårt att få fram orden när gråten stockar sig i halsen.

– Mitt hjärta går itu av att ha två barn här och tre barn i Peru. Vi är en sammansvetsad familj med mycket kärlek, men den håller myndigheterna nu på att förstöra.

undefined
Familjen har överklagat beslutet till migrationsdomstolen, men fått veta att det kan dröja ytterligare ett år innan deras ärende behandlas.

Marta Muñoz, familjens ombud, pekar i överklagandet till migrationsdomstolen på de orimliga konsekvenserna av Migrationsverkets nya hårdare sätt att tolka försörjningskravet. Tidigare har försörjningskravet inte prövats när en kärnfamilj ska återförenas.

– Jag menar att det strider mot både barn- och Europakonventionen. Johan har inte en chans att komma upp i den lön som krävs eller köpa en bostad för två vuxna och fem barn, säger hon. 

Enda möjligheten för Ruth och de tre äldsta barnen att få uppehållstillstånd är, enligt Marta Muñoz, att migrationsdomstolen tolkar lagen annorlunda än Migrationsverket vad gäller anknytningen till Sverige.

– Jag hoppas att migrationsdomstolen ska bedöma att Ruth har särskild anknytning hit och att det därmed finns synnerliga skäl att bevilja dem uppehållstillstånd. En annan bedömning är inte förenlig med barnkonventionen. Erik och Allison har rätt till ett familjeliv.

I det nya förslaget till migrationspolitik som regeringen nu lägger fram finns en ny grund för uppehållstillstånd, där personer med stark personlig anknytning till Sverige kan få stanna av humanitära skäl. Men enligt Marta Muñoz kan Ruth inte åberopa den.

– Den gäller inte anknytning utan handlar enbart om personer som redan befinner sig i Sverige.

undefined
Anledningen till att Ruth Acosta fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd är att Johan Broström anses tjäna för lite och bo för trångt.

Johan Broström som under drygt ett år tvingats vara ensamstående pappa till tvillingarna tycker att det både är jättehärligt och lite märkligt att Ruth nu är här. Han har redan börjat fundera över hur det blir när hon åker.

– Jag är orolig för hur barnen kommer att reagera. Och hur jag kommer att känna. Jag kommer ju att vara ledsen, men det kommer kanske inte att finnas så mycket utrymme att vara det, säger han.

Familjen har fått mycket stöttning från såväl bekanta som okända människor. Men från politiskt håll har det varit nästan helt tyst, trots att Johan mejlat alla riksdagens ledamöter. Han skakar uppgivet på huvudet.

– Jag kan inte förstå hur ett sånt här beslut kan tillåtas.

undefined
Ruth Acosta kommer att vara i Sverige i 90 dagar, vilket är det längsta hon får stanna.
undefined
Ruth Acosta och Johan Broström träffades för tre och ett halvt år sedan, flyttade ihop och fick sedan tvillingarna Erik och Allison.
Detta har hänt

Ruth Acosta och barnen Camila, Teresa och Enmanuel (i dag 13, 12 och 8 år) sökte asyl i Sverige eftersom barnens pappa var våldsam. Här träffade hon Johan Broström, de flyttade ihop och tvillingarna föddes.

De fick avslag på sin asylansökan med motiveringen att de peruanska myndigheterna ska skydda dem från våld. I stället behövde de, på plats i hemlandet, söka permanent uppehållstillstånd som anhöriga till Johan och tvillingarna. 10 december 2019 utvisades de. I december 2020 kom nya avslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!