– Det är möjligen en radikaliserad muslim som rest till Syrien, men uppgiften var tveksam enligt den information jag fick för några veckor sedan, säger Carina Börjesdotter, samordnare för Brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun.
Arbetet för att motverka rekrytering till IS bland Uppsalas unga muslimer har samordnats med verksamheten inom den ordinarie SSP-gruppen i kommunen. SSP står för skola, socialtjänst och polis, och gruppens arbete grundas i ett samverkansavtal som varit i kraft under en följd av år.
Representanter från de olika enheterna informerar varandra och i sina respektive organisationer om hur arbete mot radikalisering av olika slag kan bedrivas.
– Om personal i skolor eller på fritidsgårdar ser beteende- eller andra förändringar som tyder på radikalisering finns det nummer de kan ringa för att få rådgivning om vad de kan göra. Radikalisering som väcker oro gäller naturligtvis inte bara unga muslimer, det kan vara höger- eller vänsterextremism också, säger Carina Börjesdotter.
Hon poängterar att det är viktigt att personal som tycker sig märka förändringar i ungas beteende också går in i dialog med dem.
För oroliga föräldrar finns inga särskilda kontaktvägar för rådgivning och stöd. Samtal till vård- och omsorgsförvaltningen eller polisen är vad Carina Börjesdotter rekommenderar för dem.
Om den imam som pekats ut som den militanta islamismens ledare i Sverige, Abo Raad, och som hållit föreläsningar och predikat i Uppsala moské haft någon påverkan på Uppsalas unga muslimer så har det enligt den information som finns inte lett till att unga rekryterats till IS.
Mohamed Omar, debattör och bloggare, har sedan flera år inte längre kontakt med moskén i Uppsala. Däremot har han i sociala medier sett att salafister bereds möjligheter att föreläsa där.
– Att en styrelseledamot med ursprung i Bangladesh inte känner till att extrema budskap förmedlas i Abo Raads föreläsningar är inte konstigt, ledamoten förstår inte arabiska. Det hålls många föreläsningar i moskén, alla föreläsare har inte valts av styrelsen, säger Mohamed Omar.
Inte heller han har hört talas om att någon från Uppsala skulle ha rest till Syrien för att ansluta till IS:
– Salafism är inte likställt med IS-sympatier. Däremot kan en radikalisering till salafism skapa problem i familjer då inriktningen är mycket intolerant, och föräldrar har det inte lätt om ett av barnen börjar fördöma dem på religiösa grunder.