Det visar resultaten av en ny svensk studie, som publiceras i facktidskriften Drug and alcohol dependence.
– Ökad kunskap om vilka droger som utlöser akut våld bör kunna bidra till en förbättrad riskbedömning och individuellt anpassad behandling av våldsbrottslingar inom kriminalvården, säger psykologen Lena Lundholm, doktorand vid avdelningen för rättsmedicin vid Uppsala universitet och Kriminalvårdens forsknings- och utvecklingsenhet i Stockholm.
Att personer som begår våldsbrott oftast är påverkade av alkohol och andra droger är väl känt, men få studier har undersökt hur mycket och i vilka doser sådana droger ökar risken för våldshandlingar. I den nya studien har forskarna därför i intervjuer med personer misstänkta för olika våldsbrott tagit reda på både deras alkohol- och drogvanor i allmänhet och under dygnet före våldsbrottet.
– Om alkohol eller någon annan drog används betydligt oftare under dygnet före brottet än under andra dagar talar detta starkt för att den har spelat en avgörande roll för att utlösa själva våldshandlingen, säger Lena Lundholm.
172 män och 22 kvinnor misstänkta för bland annat misshandel, mord, våldtäkt, rån och människorov intervjuades under tiden i häktet. Som väntat uppgav en klar majoritet att de hade använt alkohol eller andra droger, inte sällan i kombination med varandra, under dygnet före våldshandlingen.
Alkohol var det i särklass vanligaste berusningsmedlet och också den drog som stack ut som mycket oftare använd i samband med våldsbrottet än under andra tidpunkter. Ju högre dos alkohol, desto högre var risken för akut våld. Däremot användes inte illegala droger som cannabis, heroin och andra så kallade opiater, amfetamin eller kokain oftare i anslutning till våldsbrottet än vid andra tidpunkter. Och så kallade bensodiazepiner snarast sänkte risken för akut våld när de togs i de doser som rekommenderas när de används som lugnande och sömngivande läkemedel.
– I mycket höga doser däremot mångdubblade bensodiazepiner risken för akut våld. Detta har föreslagits tidigare, men aldrig visats så tydligt som i den här studien, säger Lena Lundholm.
Så många som 20 procent av deltagarna hade erfarenheter av att ha använt anabola steroider, men bara en av dem hade tagit den sortens preparat under dygnet före våldsbrottet.
– Det talar emot att anabola steroider är en utlösande faktor för våldsbrott. Däremot utesluter det inte att långvarigt bruk av den sortens läkemedel kan ge upphov till personlighetsförändringar som ökar benägenheten att tillgripa våld, säger Lena Lundholm.