Tveksamhet om tillsyn av dementa
Det råder ännu tveksamheter om vårdgivarna tryggar en säker vård av demenssjuka nattetid. Det menar Uppsala kommuns äldrekontor som gått igenom vårdgivarnas rutiner.
- Äldrekontoret ville ha mer information från vårdgivare som driver boende för personer med demenssjukdomar och har tagit in kvalitetsbeskrivningar där de berättar om bemanning och lösningar som larm och nattpatruller eller extra resurser som går att ringa in. Men vi är fortfarande tveksamma, säger Marianne Sellgren, strateg på äldrekontoret.
Därför ska kontoret göra uppföljningar på plats, ibland oanmälda, för att se att det som ser okej ut på papperet också fungerar i praktiken.
- Vi släpper inte det här bara för att vårdgivarna lämnat redovisningar. De har ett stort ansvar i den här frågan och vi vill veta att de gör allt de förmår, säger Marianne Sellgren.
UNT har i flera artiklar belyst situationen inom demensvården nattetid. Vårdföretaget Aleris har kritiserats av anhöriga till boende på Tavastehus för att minska på personalen så att en trygg vård inte kan garanteras. Aleris har vare sig till kommunen eller till UNT velat berätta hur bemanningen ser ut under natten.
Enligt Marianne Sellgren har äldrekontoret under intervjuer med olika personalgrupper på boendena "fått signaler" om att det finns incidenter som beror på att personal inte kunnat svara på larm tillräckligt snabbt, och det gör att kommunen vill fortsätta att följa verksamheterna. Vårdgivarna ska därför rapportera in alla sådana händelser som inträffat nattetid sedan i början av hösten.
- Det kan handla att någon boende tar sig ut ur sitt rum och ramlar, säger Marianne Sellgren.
I dag är ofta väldigt få personer i tjänst nattetid, och samma personer kan ha ansvar för flera enheter, skilda åt med trappor eller med dörrar som måste öppnas med en kod. Lösningar med nattpatruller att kalla in finns, men dessa kan ta upp till 20 minuter att få på plats.
- Vi har vänt oss till Socialstyrelsen för att ta reda på om det skulle kunna gå att ställa krav på en viss bemanning, men det kan man inte, säger Marianne Sellgren.
@3c Text fråga:Men vad händer då om det börjar att brinna?
- Det är en fråga som vi också ställer oss, men vi förutsätter att vårdgivarna följer avtalskraven om att säker riskanalys är gjord och att en handlingsplan finns och följs, säger Marianne Sellgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!