Tvåtusen elever i demonstration mot nedskärningarna

Att det finns såväl missnöje som engagemang bland elever på Uppsalas högstadie- och gymnasieskolor går inte att ta miste på.Närmare 2 000 elever slöt i går eftermiddag upp i elevdemonstrationen mot nedskärningar inom skolan.

Uppsala2003-12-10 16:54
Eleverna samlades klockan 14 i Odinslund. Egentligen skulle de marschera till Stora Torget. Men de var alldeles för många för att rymmas där, och fick i stället tåga mot Vaksalatorg. Måhända ett lyckokast, eftersom de då passerade Stadshuset, vars politiker och tjänstemän knappast kunde undgå slagorden "Ropen skalla skola för alla".
"The botten is nådd!" stod det på ett plakat som några åttondeklassare från Brantingsskolan höll i.
— Vi tycker redan att det är dåligt i skolan, vi har till exempel jättedåliga skolböcker. Och så ska de skära ned ännu mer, förklarade Emma Petrusson budskapet.

Skolkade
Många elever skolkade eftersom de inte fick ledigt för att demonstrera, men Emma Petrusson och hennes kompisar från Brantingsskolan fick ledigt med motiveringen "undervisning i samhällskunskap".
Initiativet till demonstrationen togs av elevråden på Uppsalas gymnasie- och högstadieskolor. Hannes Nelander, en av arrangörerna, var mycket nöjd över att så många hade slutit upp.
— Vi trodde att det skulle komma omkring 500 efter beskedet att skatten höjs och skolorna inte måste spara lika mycket, förklarade han med hes röst efter idoget skrikande i megafonen.

UNT: Ni funderade inte på att ställa in demonstrationen i och med att de värsta besparingarna ser ut att utebli?
— Nej, inte egentligen. Beslutet är ju inte fattat än, så vi har fortfarande chans att påverka. Vi vill visa att vi inte tolererar de ständiga nedskärningarna inom skolan.
Till Vaksalatorg kom sedan kommunalrådet Stavros Giangozoglu (s). Han fick ta emot en protestlista med cirka 4 800 namnunderskrifter. Eleverna lämnade också prioriteringslistor från olika skolor med förslag på var man skulle kunna spara om det nu måste bli nedskärningar. Att ta bort de dyrare individuella valen till gymnasiet är ett av förslagen.

Alla förslag välkomna
Stavros Giangozoglu är glad att eleverna engagerar sig, och ser positivt på att de skippat lektioner för att demonstrera.
— Detta visar att eleverna bryr sig om verksamheten och att de vill vara delaktiga. Och att de kommer med konstruktiva förslag på var man skulle kunna spara visar också att det finns en stor medvetenhet.
UNT: Kommer ni att beakta deras förslag?
— Självklart, alla förslag är välkomna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om