Videon är inte längre tillgänglig
Jennie Hällström och planeringskollegan Kristin Asp säger att de under 2011 fick höra att det skulle satsas mer på social samvaro med de äldre. Och det satsades friskt, med många timmars service. Men så, helt plötsligt, ändrades allt utan förvarning, uppger de. Och kommunens biståndshandläggare kontrollerar nu betydligt hårdare vilken service som ges.
– Ger vi en halvtimme extra måste det förklaras. De ser inte till människans behov, säger Jennie Hällström.
I slutet av 2011 hade 430 personer över 65 år tillgång till social samvaro som bistånd beviljad av kommunen. Tre år tidigare var de hälften så många. Antalet utförda timmar ökade sannolikt ännu mer, eftersom fler timmar beviljades till varje person.
Men vid årsskiftet blev det svårare att få ansökan godkänd av kommunen. Politikerna i äldrenämnden beslutade i december att den förenklade handläggningen av biståndsinsatser inom hemtjänsten skulle bort.
Tidigare kunde de konkurrerande utförarna – företag och kommunens hemvård – som gör jobbet hos de äldre, besöka dem och för deras räkning ansöka om bistånd.
Ansökan skulle sedan godkännas av kommunens biståndshandläggare.
Detta infördes 2008. Nu gäller den förenklade handläggningen bara upp till 7,5 timmars service i hemmet. Men även den delen ska tas över av biståndshandläggarna.
Johan Steinbrecher, affärsområdeschef för den kommunala hemvården, gillade den förenklade metoden. Han menar att den höjde servicenivån till de äldre.
– Det var det bästa som funnits. Vi finns ju där människorna bor. I dag är det biståndshandläggarna som gör hembesöken, förklarar han.
Fick ni inga signaler om att det kanske gavs för mycket service i förhållande till budgeten?
– Vi fick inga korrigeringar. Det var mycket få beslut som ändrades av biståndshandläggarna.
Enligt Carina Kumlin, chef för kommunens biståndsbedömning, var skenande kostnader och framför allt ett beslut från Socialstyrelsen skälen bakom att den förenklade handläggningen försvann. Hon bedömer att kostnaderna nu kan kapas med ”flera miljoner kronor”.
Socialstyrelsen anser att hela kedjan från det första hembesöket till biståndsbeslutet ska ses som myndighetsutövning som kommunen inte får lämna ut till dem som ska utföra tjänsten.
Carina Kumlin kan förstå att de som jobbar inom Fålhagen tycker att det nu beviljas mindre social samvaro för de äldre.
– Men den kanske tillgodoses på annat sätt, genom frivilligorganisationer som Röda Korset, säger hon.
Trots den stramare bedömningen anser Carina Kumlin det vara positivt att fler äldre utnyttjar möjligheten att ansöka om bistånd i form av social samvaro.
– Social samvaro är en del av det förebyggande arbetet.