Tvärnöskinkan som inte varit på Tvärnö

Många försöker rida på genuina ortsnamn för att sälja maten. Ett lokalt exempel är Tvärnöskinkan som är tillverkad av tyska grisar i Tyskland.

Tvärnöskinkan tillverkas i Tyskland och har inte passerat Tvärnö på vägen till butikerna.

Tvärnöskinkan tillverkas i Tyskland och har inte passerat Tvärnö på vägen till butikerna.

Foto: Gourmetgruppen

Uppsala2015-12-20 11:00

– De flesta konsumenter förväntar sig att det finns en stark koppling mellan orten och produkten, när den har ett ortsnamn. En tysk Tvärnöskinka skulle nätt och jämnt godkännas om den är rökt på Tvärnö. Som konsument har man betydligt högre förväntningar än så, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

Ulf Perning, vd för Tvärnö Delikatesser, tycker dock inte att man luras genom att kalla skinkan för Tvärnöskinka, trots att den aldrig producerats där. Det står tydligt på förpackningen att den är tillverkad i Tyskland, säger han.

– Namnet kommer av att vi köpte en jordbruksfastighet på Tvärnö och för att få förvärvstillstånd var vi tvungna att starta någon verksamhet med livsmedelsanknytning. Vi åkte runt till många tillverkare. Men vi hittade ingen i Sverige som klarade av att göra den här kallrökta skinkan med tillräckligt bra kvalitet. Till slut hamnade vi i Schüttorf, i nordvästra Tyskland, hos företaget Klümper som gör skinkan åt oss i dag. Men det är vi som har tagit fram receptet, säger Ulf Perning.

Han säger att kopplingen till Tvärnö finns genom att inspirationen till receptet kommer från hur man på Tvärnö traditionellt saltade och rökte siken.

Men skulle ni inte ha kunnat kalla skinkan för något annat eftersom den kommer från Tyskland?

– Det skulle vara omöjligt att sälja skinkan under namnet Klümper på marknaden. Det skulle inte gå, säger Ulf Perning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om