Tvååringars tandhälsa ska kontrolleras

För första gången införs munhälsokontroller på tvååringar i Uppsala. 500 barn ska undersökas och på ett par skolor kommer "fluortanten" tillbaka.

Uppsala2006-09-01 17:17
Förekomsten av karies i olika åldrar har ökat i landet. Värst är det i de yngre åldrarna. Det är dock osäkert hur det står till i Uppsala län. Folktandvårdens nya datasystem gör det inte möjligt att jämföra tillbaka i tiden.
Men eftersom studier i bland annat Skaraborg och Malmö påvisat en sämre tandhälsa bland barn finner man det inte för osannolikt att det ser likadant ut i Uppsala län.
- Dagens föräldrar tar en god tandhälsa för given, men så är det inte, säger Pia Gabre, chef för tandhälsovården i Uppsala län.

Vid årsskiftet drar Folktandvården igång ett projekt för en bättre tandhälsa bland små barn. Vanligtvis äger den första kontrollen rum vid tre års ålder, men nu ska samtliga tvååringar i Gottsunda och Gränby kallas till undersökning. Det handlar om ca 500 barn.
Projektet pågår i två år för att därefter utvärderas.
På tandläkarmottagningen kommer en tandhygienist att ge goda råd till föräldrarna. Informationsmaterial på tolv språk ska delas ut. Föräldrar ska också få lära sig borsta barnens tänder under överinseende av tandhygienisten.
Vid ett par skolor kommer eleverna att få skölja sina tänder med fluor, en eller två gånger i veckan.

I Uppsala län är det bara två kommuner som fortfarande har den så kallade "fluortanten" kvar, Knivsta och Östhammar. Där har man också den bästa tandhälsan bland barnen.
- Studier har visat att socioekonomiska faktorer har betydelse för tandhälsan. Vi kan till exempel se att barn som bor på speciella postnummer i Gottsunda har sämre tandhälsa, berättar AnnCharlotte Frank Lindgren, folktandvårdsdirektör.
Kostnaden för projektet uppgår till 607 kronor per barn. Ungefär lika mycket som det kostar att laga ett hål på barnen.
Några råd:
Godis till barnen endast en gång i veckan.
Ät inte hela tiden. Högst fem gånger om dagen ska du stoppa något i munnen.
Använd vatten, inte läsk som törstsläckare.
Eller som Pia Gabre, säger.
- Man kan äta allt, men inte alltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om