84-åriga Vera har för UNT berättat att hon tidigare i år våldtogs av en man i hemtjänsten. Mannen, som nekar till brott, anhölls men släpptes sedan i brist på bevis. Polisutredningen fortsätter dock.
Vera, som egentligen heter något annat, skämdes så mycket att det tog det flera veckor innan hon klarade av att berätta. Det har försvårat bevisläget.
– Jag har tagit beslut om ytterligare utredningsåtgärder, men kan inte säga något i nuläget om fallet kommer att gå till åtal eller läggas ned. Vi behöver titta på helhetsbilden. Generellt gäller att även i de fall där en person är väldigt trovärdig behövs det stödbevisning, säger åklagare Karin Koci, som är förtegen i fallet eftersom förundersökningssekretess råder.
Uppsala kommun har gjort en egen utredning, där det är tydligt att man inte tvivlar på Veras vittnesmål. Mannen, som stängdes av under utredningens gång, har nu fått sparken.
– Ja, vi har avslutat hans anställning, säger Rasmus Sundström, avdelningschef inom kommunens äldreomsorg, som inte vill ge några närmare detaljer i det enskilda fallet.
Finns det risk för att fler äldre har utsatts för brott av den här mannen?
– Vår utredning tyder på att det inte finns fler utsatta.
Frågan om det finns fler offer är något som även polisen tittar på i sin pågående utredning.
– Det är såklart en aspekt som finns med, säger Karin Koci.
Samtidigt pågår en polisutredning i ett annat liknande fall. En man i 25-årsåldern sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot en äldre kvinna som han hade i uppgift att ge omvårdnad via hemtjänst. Våldtäkten ska ha inträffat i början av augusti i kvinnans bostad i Uppsala.
Teknisk bevisning har analyserats och ett antal förhör har hållits.
– Misstankarna har styrkts under utredningsarbetet, säger åklagare Anna Wärvik.
Även i detta fall utreds om mannen kan ha utsatt fler äldre för brott. Polisen tittar också på eventuella samband mellan det här fallet och våldtäkten mot Vera.
– Än har vi inte fått indikation på att det finns något samband mellan fallen, men det är såklart något vi fortsätter titta på. Jag tycker att det är uppseendeväckande med två sådana här fall. Det är fruktansvärt att någon kan göra så här mot utsatta äldre människor som man har i uppdrag att vårda, säger Anna Wärvik.
Den häktade mannen jobbade inte för Uppsala kommun, utan för den privata vårdgivaren Förenade care. Han har jobbat på företaget i ett par år, uppger Roy Sundvall, som är företagets kommunikationschef.
– Vi är chockade och bedrövade och har många i verksamheten som vi ger stöd till nu. I övrigt är vår prioritet att bistå polisen i deras arbete, säger han.
Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Vi gör en egen utredning vid sidan av polisutredningen, men det är för tidigt för sådana slutsatser. Vi försöker säkerställa att alla rutiner följs och är korrekta. Men hur mycket rutiner man än har är det tyvärr svårt att hindra en medarbetare som väljer att göra något så här fruktansvärt.
Finns det en risk att fler äldre har utsatts?
– Jag måste hänvisa till polisens utredning, den har jag ingen insyn i.
Begär ni utdrag ur belastningsregistret när ni anställer någon?
– Ja. Den bakgrundskontroll som gjordes på den här mannen gav inte anledning till oro.