Två trotjänare på väg mot pension

FAMILJ. Den 28 oktober går två av Sigtuna kommuns mera synliga politiker på sina sista kommunfullmäktige. De har stått på var sin sida om den politiska blockgränsen men anledningen att de lämnar är densamma. Det är dags för pension från politiken.

Uppsala2014-02-18 17:01

Mellan David Lundqvist (S) och Sune Askaner (FP) finns det en del uppenbara skillnader, inte bara att de står på varsin sida i blockpolitiken i Sigtuna. Medan David Lundqvist (S) är den yngre, 68 år mot Sune Askaners 77 år, är han äldre som politiker. Det första engagemanget för socialdemokraterna i Sigtuna kom redan 1971 och från 1979, med uppehåll för en mandatperiod, har han suttit i kommunfullmäktige. De senaste fyra åren som kommunfullmäktiges ordförande.

Sune Askaner, å andra sidan, gav sig inte in i politiken förrän han pensionerades, då från jobbet som studierektor på Sigtunaskolan humanistiska läroverket, SSHL. Det större politiska engagemanget började för åtta år sedan och 2007 klev han upp som Folkpartiets ledare i Sigtuna kommun.

David Lundqvist.Men även om vägarna in i politiken var olika var den egentliga motorn densamma. David Lundqvist, uppvuxen i ett rött hem och påverkad av 60- och 70-talets vänstervåg, drogs in i politiken av ett allmänt politiskt intresse och en vilja att påverka.
– Det roliga med politiken är att det finns en möjlighet att komma med idéer och förslag som kan bli förverkligade, säger han.

Även om den ideologiska utgångspunkten varit en annan var anledningen till engagemang samma för Sune Askaner, ett samhällsintresse och en vilja att göra skillnad i liberal riktning.

Den politiska kampen, att bolla idéer och debattera frågor från olika ideologiska ståndpunkter, har både varit givande och krävande, enligt Sune Askaner. Att komma in i det tuffa debattklimat som präglar kommunpolitiken har inte alltid varit enkelt, särskilt inte när man kommer in så pass sent som han gjort.
– Det har förts en ganska hård debatt och ibland i ett fränt tonläge. Det har känts en smula jobbigt ibland, säger Sune Askaner.

David Lundqvist håller med om att debattklimatet i kommunen är skarpt, men det är inte för skarpt i hans mening.

Sune Askaner.Under sina år i politiken har båda mött både med och motgångar. Sune Askaners (FP) förlorade en kamp om att göra Sigtuna kommun till en ”eurokommun”, alltså att företag och turister skulle kunna använda euro i stället för kronor, om de ville. David Lundqvist förde en intern kamp i partiet om att kommunhuset inte skulle hamna där det nu ligger utan i Märsta centrum.

Men det har också varit vinster och trots att de funnits i varsitt block finns det en fråga som båda säger har engagerat dem mer än någon annan. Det är hur Sigtuna kommun ska utvecklas och där säger Sune Askaner att Folkpartiet ibland trotsat sina allianskamrater på den blå sidan i vissa frågor, särskilt de som rört bostäder. Det har inte alltid varit populärt.

Ingen av dem har försörjt sig på sina politikeruppdrag. Sune Askaner har varit pensionär under hela sin politiska bana, medan David Lundqvist, med en pol. mag. från Uppsala universitet jobbat inom statsapparaten, främst med försvarsfrågor. Han har varit på försvarsstaben, försvarsdepartementet och senast, innan han pensionerades år 2003, på FOI, totaltförsvarets forskningsinstitut.

Att vara fritidspolitiker har till och från varit jobbigt, det vittnar de båda om. Positionen som gruppledare för Folkpartiet har varit nära på ett heltidsuppdrag för Sune Askaner och David Lundqvist säger att uppoffringen som krävts i form av tid kunnat vara slitsam.

Men nu är det alltså dags att pensionera sig från de politiska uppdragen. För Sune Askaner bidrar en hörselnedsättning som ibland gör det svårt att hänga med, plus att han känner att känner att han vid 77 års ålder gjort sitt.

För David Lundqvist handlar möjligheten att hela tiden orka ge allt.
– Jag började fråga mig vid det senaste årsskiftet om jag kunde lova mitt parti att hålla ångan uppe till 100 procent till 2014. Och mitt svar var nej. Då ansåg jag att jag borde kliva åt sidan redan nu, säger han.

Helt politiskt inaktiva lär de två inte bli, båda känner fortfarande för sina partier och även om de nu blir mer reguljära partimedlemmar är det troligt att de fortsätter vara aktiva på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om