Två svårare cykelolyckor om dagen i Uppsala

I Uppsala inträffar två cykelolyckor om dagen under det ljusa halvåret. Siffrorna har legat på samma nivå sedan akutmottagningen på Akademiska sjukhuset började registrera olyckor där cyklister varit inblandade.

Uppsala2002-10-31 00:25
Det är sjuksköterska Per Andersson på akutkliniken som initierat registreringen över cykelolyckor och halkolyckor.
Av hans djupstudie över halk- och cykelolyckor registrerade vid akutkliniken 1996-1998 framgår vilka tidpunkter på dygnet som det är farligast att vara cyklist, vilka åldersgrupper som drabbas och vilka skador cyklisterna fått.
I Per Anderssons rapport framkommer också att Uppsalapolisens siffror för cykelolyckor är otillförlitlig. Bara 10 procent av akutmottagningens inregistrerade olyckor rapporterades för polisen.
Fortfarande råder dock viss osäkerhet om de egentliga siffrorna.

Barn inte med
Så finns till exempel inte barn med i statistiken, av det skälet att de oftast förs till barnakuten för vård. Det är bara de svårast skadade barnen som förs till akutmottagningen.
Dessutom finns andra bortfall: skadade cyklister som söker vård på annat håll än akutmottagningen eller inte kontaktar sjukvården alls.
Av studien, som bygger på enkäter med 167 olycksdrabbade cyklister framkommer flera statistiskt säkerställda fakta.
— Det finns tre kritiska tidsspann för Uppsalas cyklister: kl 11-12, 16—21 och 00—03. Då inträffar de flesta cykelolyckorna.
— Det är singelolyckorna som är i övervägande majoritet: 57 procent av de skadade: På andra plats kommer kollision med annan bilist och på tredje krock med personbil, 8 procent.

Huvudskador
— Huvudskador är den vanligast skadan hos
olyckscyklisterna fick skador. 38 procent av dem fick i huvudet vid olyckan. Andra drabbade kroppsdelar är hand/handled, nacke/axel, armbåge och knä.
— De flesta cykelolyckor äger rum under fritiden. Bara nio av de 167 olyckorna inträffade mellan kl 6 och 9, en tid då folk är på väg till skolan eller arbetet
— 8,3 procent av de olycksdrabbade använde hjälm.
Akutmottagningens statistik håller nu på att läggas in i ett omfattande databassystem som är under utformning. Databasen bygger på uppgifter från de olycksdrabbade, och syftet med registren är att kartlägga farliga platser och förebygga ytterligare olyckor.

Samarbete
Här kommer att finnas uppgifter och omständigheter kring cykelolyckorna i Uppsala, fakta som skall vara vägledande i det förebyggande arbetet. Redan i dag ringer personalen upp kommunen när man inregistrerat många halk- eller cykelolycksoffer på en och samma gata i stan, för att be dem sanda eller snöröja.
Akutmottagningen samarbetar även med landstinget och skolan.
1 december kommer nya akutmottagningen vid Akademiska att invigas, och då skall databasen vara färdig.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!