Två riskkapitalfonder startas i Uppsala

Bristen på riskkapital i Uppsala är snart över. Två nya fonder ska förse unga spetsföretag med pengar när behoven är som störst. Målet är en miljard i plånboken. Den ena startar nu. Den andra inom ett år. Sedan väntar Stockholmsbörsen.

Uppsala2007-10-05 00:01
Arbetsnamnet för den största av fonderna är Uppsala Growth Capital fund. Näringslivsstiftelsen Stuns driver projektet med stöd av Uppsalas två universitet och en rad regionala aktörer. Syftet är att skapa en fond med målet att utveckla lovande tillväxtföretag i Uppsala och resten av Östra Mellansverige industriellt. Långsiktighet är ett honnörsord.
- Vi har jobbat med projektet ett halvår. Fonden ska ha ett kapital på 500 miljoner till en miljard kronor. Vi vänder oss till försäkringsbolag, pensionsstiftelser och andra kapitalstarka investerare. Det sker i samarbete med en investmentbank som rådgivare, säger Stuns vd Curt Nilsson som leder arbetet.
Än är inga investerare kontaktade. Enligt Curt Nilsson gör dock investeringsbanken bedömningen att intresset för en regional tillväxtfond är gott. De första avtalen ska kunna slutas under våren.
- Vi hoppas att fonden ska starta om ett år. Men mycket beror läget på finansmarknaden. Den senaste tiden har det varit lite darrigt. Sprider sig osäkerheten bland investerare så kan det bli försenat, säger Curt Nilsson.
Uppsala Growth Capital ska inte ägas av offentliga aktörer. Målet med hela projektet är en notering på Stockholmsbörsen där fonden ska fungera som andra investmentbolag.

Redan i höst startar Uppsala Growth Capitals systerfond. Uppsala Seed Capital. Den leds av Innovationsbron i Uppsala och har betydligt mindre i plånboken, 20-30 miljoner kronor.
- Vi är en så kallad sådd-fond och kommer att satsa pengar i tillväxtbolag i det mycket tidiga skedet där riskerna är extremt stora. Vi är garanterade sex miljoner i dag men intresset att vara med är stort både från offentliga och privata aktörer, säger Innovationsbrons vd Tomas Nygren.
Det finns gott om nya innovativa företag från universitetsvärlden och allt fler skapas. Riskkapitalet finns dock främst i Stockholm. Uppsala saknar en regional placerare.
- Här finns många bra bolag. De tas om hand i Uppsala innovation centers inkubator där de får hjälp att utvecklas som unga och det ger oss en unik insikt i vilka som kommer att kunna bli större industriföretag. Det finns flera med potential att ha 100-tals anställda om tio år, säger Curt Nilsson.
UNT: Klarar inte de riskkapitalister som finns i dag att ta hand om dem?
- Jo till viss del. Men de är bara med några år tills bolaget är värt att sälja vidare. Då kan både forskning och huvudkontor flytta utomlands. Sånt har hänt flera gånger, bland annat i läkemedelsbolaget Neopharma som jag själv var vd för en gång, säger Curt Nilsson.
En fond med fokus på "långsiktiga värden" kan ge dem chans att utvecklas där de fötts.

Fotnot: Stuns är en förkortning av Stiftelsen för utveckling av samverkan mellan universiteten i Uppsala näringsliv och samhälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!