Två polisskott på kort tid
På måndagen sköts en man i benet av polis i Gottsunda. Det är andra gången på en månad som polismän i Uppsala upplever ett läge så akut att de drar sitt tjänstevapen.
Det var utanför den här ingången mannen blev skjuten. En polisman kvar på plats efter att ambulans hämtat mannen.
Foto: Hans E Ericson
Han blev tillsagd av polisen att slänga sitt vapen, men i stället gick han emot polisen.
Den hotfulla situationen ledde till att en polis avlossade ett skott som träffade mannen i benet. Han fördes till Akademiska sjukhuset för vård.
Den skjutne mannen är tidigare känd av polisen för vapen- och narkotikabrott, misshandel och för hot och våld mot tjänsteman, enligt Christer Nordström, presstalesman för Uppsalapolisen.
Är polisen inte skyldig att skjuta varningsskott innan den skjuter för att träffa?
-Det finns inget krav att den måste göra så, svarar Christer Nordström.
- Merparten av fallen där polisen använder sitt tjänstevapen är nödvärnssituationer, alltså att polisen angrips av överhängande våld. Det blir ett akut läge. Att använda sitt tjänstevapen är den yttersta utvägen och inget som man ska göra hur som helst, säger Christer Nordström.
Det här var inte första gången i år som polisen drog sitt tjänstevapen. I början av oktober blev en 19-årig man i Sävja skjuten i benet av polis sedan han själv dragit vapen mot en polisman. I mars försökte en 16-åring i Bålsta råna flera personer beväpnad med pistol. När en polispatrull fick kontakt med honom riktade han pistolen mot dem. Polisen kände sig direkt hotad och ynglingen blev skjuten i benet.
Uppsalapolisen har ingen statistik över hur vanligt det är att polisen använder sina tjänstevapen. Men alla fall där polisen använder sitt tjänstevapen går till Rikspolisstyrelsen, som utövar tillsyn över polisen. Händelserna internutreds och den polis som har skjutit ska enligt reglerna omedelbart tas ur tjänst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!