Två miljarder i Uppsalas gallerior
Gallerior är guld för sina ägare. De senaste årens konsumtionshausse har både drivit upp lönsamhet och fastighetspriser. Uppsalas gallerior kan i dag värderas till en bra bit över två miljarder kronor och fastighetsägarna räds inte en konjunkturnedgång.
Foto: Rolf Hamilton
Men det är inte bara handelsföretagen som upplever glansdagar. Även fastighetsägarna får sin del av kakan.
Intresset för att etablera gallerior har ökat starkt de senaste åren.
Enligt Stina Samuelsson vid företaget Centrumutveckling som designat över 400 gallerior i Sverige och Europa sker 33 procent av all handel i gallerior och köpcentra i dag.
- Tendensen är att det ökar. Flera internationella aktörer intresserar sig för svenska gallerior. Många är välskötta och Sverige är en relativt transparent marknad. Dessutom finns det utvecklingsprojekt att investera i. Detaljhandelsfastigheter är inte lika konjunkturkänsliga som kontorsfastigheter. Även om folk får mindre pengar i plånboken så måste de ju köpa varor, säger hon.
Uppsala har sex citygallerior och nya planeras. Flera har strukturerats om för att öka lönsamhet och fastighetsvärden. Hur mycket är affärshemligheter. Brittiska Boultbees köp av S:t Pergallerian ger dock en fingervisning. I Juni 2006 gav Boultbee 376 miljoner kronor för galleria och kontorslokaler. Skatteverket uppskattar i dag marknadsvärdet till 651 miljoner.
Fastighetsbolaget Aspholmen gav för tre år sedan 47 miljoner för H-Centrum som nu heter Galleria Dragarbrunn.
- Sedan dess ha vi investerat cirka 100 miljoner kronor för att bygga om. Hur mycket den värderas till i dag är inget vi går ut med, men det är mer än de 147 miljoner vi lagt ned i fastigheten, säger bolagets vd Björn Johansson.
Anna Denell affärsområdeschef vid AP Fastigheter som bland annat äger Svavagallerian säger att priserna på fastigheter med gallerior ökat kraftiga under de senaste fem åren.
- Det är attraktivt. Våra butiksfastigheter har generellt varit bra affärer. Olika utländska pensionsfonder och fastighetsbolag har drivit upp priserna. Vissa har varit in och vänt och gjort goda affärer, säger hon.
Hyresnivån är avgörande för fastighetsvärdet. Enligt tidningen Fastighetsvärlden, ligger hyrorna i Uppsalas gallerior på mellan 3000 och 5500 kronor per kvadratmeter beroende på läge. För kontorslokaler 1800-1900.
- Det är vanligt med omsättningsbaserade hyror. Den starkt ökade konsumtionen har också ökat handelns förmåga att betala höge hyror och det kan vi som fastighetsägare ta del av, säger Anna Denell.
Hon tror på cityhandeln i Uppsala.
- Men vi måste se till att utbudet är tillräckligt attraktivt för att locka kunder.
Stina Samuelsson anser att galleriorna måste vara beredda på att förnya sig för att klara konkurrensen med ytterområdenas köpcentrum.
- Gallerior med rätt läge och anpassad butiksmix kommer att fungera också i framtiden. Kanske är större utbud eller tydligare profilering en lösning för vissa. Generellt är det viktigt att tydliggöra kundnyttan. En lönsam galleria är både attraktiv och underlättar vardagen för konsumenterna, säger hon.
Fakta:
Det finns 338 gallerior och köpcentrum i Sverige i dag. Total omsätter de 140 miljarder kronor eller 33 procent av detaljhandelns totala omsättning. Uppsala län har tretton gallerior och köpcentrum. De står för 38 procent av detaljhandels omsättning, eller drygt fem miljarder kronor. Flest köpcentrum har Stockholms län: 92 stycken.
Det finns 338 gallerior och köpcentrum i Sverige i dag. Total omsätter de 140 miljarder kronor eller 33 procent av detaljhandelns totala omsättning. Uppsala län har tretton gallerior och köpcentrum. De står för 38 procent av detaljhandels omsättning, eller drygt fem miljarder kronor. Flest köpcentrum har Stockholms län: 92 stycken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!