Högerextremisten Rasmus Paludans planer på att komma till Uppsala väckte mycket uppståndelse sista veckan i april.
Efter att ha fått avslag på sin ansökan om att demonstrera i Gottsunda, aviserade Paludan i sina sociala medier att han i alla fall tänkte komma till Uppsala – och bränna en koran utanför Uppsala moské.
"Vi vet att han tidigare sagt att han ska dyka upp men sedan inte gjort det. Vi är också beredda på att han kan dyka upp", sade polisens presstalesperson Mikael Hedström till UNT den 29 april.
Vid 17-tiden den första maj dök Rasmus Paludan upp på uttalad plats.
Det dröjde inte länge förrän en grupp började jaga efter Paludan, som flydde från platsen med sin bil.
– Han gav sig av själv, det hann väl inte ens tändas en Koran vad jag förstår, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson i polisregion Mitt.
Polisen uppger att bilen utsattes för "omfattande skadegörelse". På videor från söndagskvällen syns hur Paludan kör iväg från parkeringen medan ett antal personer hoppar upp på motorhuven och taket.
Enligt polisen behövde bilen senare bärgas till verkstad. Vidare skriver man att "ingen person kom till skada vid händelsen som polisen känner till".
Däremot är två män gripna efter tumultet.
En man greps på söndagskvällen för skadegörelse och våldsamt motstånd vid gripandet. Mannen ska ha förhörts och sedan släppts samma kväll. Misstankarna mot honom kvarstår.
– Vad gäller skadegörelsen ser man ju på bilderna att det är fler personer, det återstår att se om vi kan identifiera dessa, säger Mikael Hedström.
Kan fler alltså komma att gripas?
– Det får det fortsatta arbetet utvisa.
En annan man ska ha sparkat och slagit på en polisbuss. Han greps för blåljussabotage och anhölls på söndagskvällen av jouråklagare.
Enligt Mikael Hedström kom ingen polis till skada i samband med sabotaget.
– Aggressioner riktades mot blåljuspersonal i fordon och det skedde angrepp mot utrustning. Detta kommer fortsatt att utredas, säger han, som uppfattar att det endast rör sig om en person som gjort sig skyldig till blåljussabotage.
Kammaråklagare Mikael Ehrenkrona säger på måndagen att mannen, som är född på 1950-talet, fortfarande sitter anhållen.
– Det är för tidigt att säga något kring en eventuell häktningsframställan.
Rubriceringen står dock fortfarande kvar som blåljussabotage, för vilket straffskalan ligger mellan 14 dagar och fyra års fängelse.
– Just den här typen hamnar vanligtvis i nedre delen av skalan, så om jag ska ge någon prognos tippar jag på några månaders fängelse, säger kammaråklagaren.
Allt arbete som polisen gör kopplat till valet – där händelserna kring Paludan ingår eftersom han aviserat att han ställer upp i riksdagsvalet – kommer att ingå i en större utvärdering under hösten.
I nuläget kan Mikael Hedström dock säga att han tycker att polisarbetet på söndagen gick bra utifrån de snabba förutsättningarna.
– Jag tycker vi låg rätt i styrkeförhållande med tanke på vad som hände i påskas. Vi visste ju att han med stor sannolikhet skulle dyka upp, det var han ju noga med att själv gå ut med i sociala medier.
Han tillägger:
– Hade vi inte haft personal i beredskap hade det kanske blivit större omfattning, men nu kunde man avbryta förloppet snabbt.
Det finns inga uppgifter om några oroligheter eller ordningsstörningar under den efterföljande söndagskvällen eller natten till måndag.