De senaste åren har Uppsalas äldreomsorg fått allt tuffare ekonomiska villkor jämfört med många andra kommuner. Det har UNT berättat i flera artiklar.
Tidningen ställde två frågor till partierna i kommunfullmäktige.
1. Håller Uppsalas äldreomsorg tillräcklig kvalitet? Om inte, vad vill ditt parti förändra?
2. Hur mycket pengar vill ditt parti lägga på Uppsalas äldreomsorg 2023, jämfört med årets budget som uppgår till 2 035 miljoner kronor?
Här är svaren:
VÄNSTERPARTIET
Fråga 1
Nej, Uppsalas äldreomsorg håller inte tillräckligt hög kvalitet.
Vi vill:
- tillföra mer resurser för att anställa mer personal.
- erbjuda bättre arbetsvillkor och försök med förkortad arbetsdag.
- höja kompetensen genom mer utbildning på betald arbetstid.
- göra upp med den skadliga privata vinstjakten i äldreomsorgen.
- bygga fler trygghetsbostäder som äldre efterfrågar och har råd att bo i.
- utöka rabatten i kollektivtrafiken hela dygnet för alla seniorer.
Fråga 2
Det är svårt att svara med en exakt summa innan skatteprognoser etc. finns färdigt. Men vi har varje år denna mandatperiod föreslagit stora resurstillskott till äldrenämnden. Vi har också krävt och lyckats få igenom ett tillfälligt stopp för alla sparbeting på äldrenämnden. Vi vill se ett fortsatt stopp för sparkrav hela kommande mandatperiod.
MILJÖPARTIET
Fråga 1
Äldreomsorgen håller generellt en god kvalitet, men det är viktigt att vara uppmärksam på brister. Vi vill se fler kulturevenemang på särskilda boenden, mer rehabilitering, höjd matkvalitet, mer ekologisk mat och stärkt personalkontinuitet. Vi vill se till att alla kan få hjälp på sitt eget språk.
Vi måste göra mer för att klimatsäkra äldreomsorgen. Det extremväder som blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna slår hårt mot just äldre.
Fråga 2
Vi har inte hunnit räkna i detalj, men äldreomsorgen är inte ett område för besparingar.
SOCIALDEMOKRATERNA
Fråga 1
Vi vill fortsätta arbetet med att stärka Uppsalas äldreomsorg. Genom att anställa fler sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden ska vi höja kvaliteten för de som behöver vård och omsorg. Minutstyrningen av hemtjänsten ska bort och ett maxtak på antal omsorgstagare per anställd ska införas.
Fråga 2
Vi vill se ökade resurser till Uppsalas äldreomsorg. I dagsläget vet vi inte exakt hur mycket pengar vi har att fördela nästa år. Däremot kommer vi vid varje givet tillfälle prioritera mer resurser till vård, omsorg och skola. Det går före sänkt skatt.
CENTERN
Fråga 1
Inom hemtjänsten behövs bättre språkkunskaper och kunskap om sjukvård, bland annat hur man bemöter personer med demens. Satsa på förebyggande åtgärder, bra mat, bra motion och bra miljö med gemenskap. Arbeta så att äldre och barn möts i olika aktiviteter, luncher kan serveras på skolorna. Fler vårdhundar behövs.
Fråga 2
Vi har under föregående år satsat mer än majoriteten och vi kommer att även inför 2023 års budget satsa på äldreomsorgen. Budgeten är inte färdig än.
LIBERALERNA
Fråga 1
Äldreomsorgen håller en bra kvalitet, men det finns ett förbättringsarbete som hela tiden pågår.
De satsningar vi driver är:
Värna om valfriheten, det vill säga möjligheten att välja mellan olika äldreboenden och hemtjänstutförare.
Kompetensutveckling för personalen.
Ha ett rehabiliterande arbetssätt så att den äldre behåller sin möjlighet till ett självständigt liv.
Vara en attraktiv arbetsgivare och minska behovet av inhyrd personal.
Språksatsning för personal med svenska som andra språk.
Delta i den tekniska utvecklingen för att till exempel hitta tekniska hjälpmedel som underlättar för äldre att leva ett självständigt liv.
Utveckla samarbetet med regionen för att få fasta husläkare på plats inom äldreomsorgen.
Fråga 2
2 116 miljoner kronor dvs en ökning med ca 4 procent.
MODERATERNA
Fråga 1
Till stora delar är äldreomsorgen bra eller till och med mycket bra. Till det som Moderaterna och flera partier är överens om hör:
Högre kompetens hos medarbetarna. Alla medarbetar ska tala och förstå svenska. Färre timanställda. Innovativa lösningar oftast baserade på nya teknik. Mer fokus på ofrivillig ensamhet.
Vi vill att hemtjänsten och äldreboenden får samma ”hemvist” och att personalgruppen kring varje omsorgstagare då blir mindre än idag. Kontinuiteten blir bättre och omsorgstagarna och -givare känner varandra bättre.
Ge kommunal och privatdriven verksamhet likvärdiga ekonomiska villkor så att valmöjligheterna ökar. Utöka samarbete med organisationer och företag för att erbjuda seniorer service som fysisk aktivitet, social samvaro och ett pågående lärande.
Samarbeta mer med organisationer och näringsliv. Verksamhet som bedrivs av andra görs till en lägre kostnad utan att nivån sänks.
En annan organisering av hemtjänsten skulle innebära bättre hemtjänst med färre omsorgsgivare per omsorgstagare.
Fråga 2
Kvaliteten är inte bäst där kostnaderna är högst och tvärtom, det intressanta är hur miljarderna förvaltas. Innan budgeten går att fastställa behövs skatteprognoser, beräkningar av åldersstrukturen mm.
Om alla statliga bidrag används till det de är tänkta och kostnaderna för tomma platser i särskilda boenden försvinner behöver kommunbidraget inte höjas.
KRISTDEMOKRATERNA
Fråga 1
Vi vill höja kvaliteten med fler träffpunkter, äldreboendegaranti, hemtjänstgaranti, högre löner till personalen med mera.
Fråga 2
Nu löser man inte allt med mer pengar men eftersom äldreomsorgen är en kärnuppgift för kommunen lade vi 2 066 miljoner kronor i vår budget.
SVERIGEDEMOKRATERNA
Fråga 1
Språkinsatser med språkutveckling och språkkrav innan anställning. Lägre personalomsättning i hemtjänsten.Vårdpersonalen ska få 1 000 kronor per månad i lönehöjning. Kostnadsfria trygghetslarm. Äldreboenden ska finnas i hela kommunen.
Utöka ersättningen för anhörigvård. Samlokalisera äldreboenden och verksamheter för barn, såsom förskola, för att främja generationsöverbryggande. Arbeta mot ofrivillig ensamhet, till exempel mer sociala insatser som att fika eller ta en promenad tillsammans.
Fråga 2
2 156 miljoner kronor.
Fotnot. FI har inte svarat