Under juni och juli i år annonserades 102 katter på kattsajten vilse.nu. Det här är första året som vilse.nu för detaljerad statistik om försvunna katter. Det är därför svårt att jämföra länsstatistiken med tidigare år, men Ewa Edström, ordförande för förbundet Svekatt som driver vilse.nu, upplever att många katter har försvunnit i år jämfört med många hur läget brukar vara.
– På sommaren ökar det i och med att folk vädrar mycket och nyfikna innekatter smiter ut av misstag, säger Ewa Edström.
I hela landet registrerades 1500 katter som bortsprungna under juni och juli i år. Under hela 2018 registrerades drygt 5000 katter som försvunna.
Om man märker att ens katt försvunnit finns det ingen anledning att misströsta allt för mycket direkt. I stället är det bättre att gå ut och leta i närområdet. En ficklampa kan vara till stor hjälp kvälls- och nattetid.
– En katt som kommer till en främmande plats får ofta panik direkt. De tar sig ofta max 200 meter från stället där de försvunnit, och gömmer sig ofta ett par dygn innan hungern kallar. Det är bra att lysa i buskage och bodar eftersom man då kan se ögonen som reflekteras, säger Ewa Edström.
Ewa Edström säger att det är av största vikt att id-märka sin katt för att öka chansen att den återfinns. Dessutom är det bra att vara vaksam på vilka möjligheter man omedvetet ger katten att ta sig ut.
– Man måste vara medveten om att katter kan pressa sig ur betydligt smalare springor än vad folk tror. Var lite på alerten helt enkelt.