Två butiksinnehavare i Saluhallen oförsäkrade
Dagen efter branden var närmast kaotisk för Saluhallens handlare. Zaher Malla, ägare till Kebabhallen, jobbade intensivt för att ta reda på om hans butik var försäkrad eller inte. Jag hoppas att den är det. För mig finns det inga alternativ, sade han.
— Jag tänkte att allt är förstört. Att mitt liv är förstört, sade han igår när Saluhallens affärsidkare samlades.
Men efter att ha tagit reda på mer står hans hopp till ett telefonsamtal han ringde för två månader sedan.
— Jag höll på att bygga om och ville vänta tills jag var klar innan jag skaffade försäkring. Senare ringde jag till försäkringsbolaget men de kunde inte göra något per telefon utan skulle komma hit. De kom aldrig och jag hann inte ringa och be dem.
Bra advokat
Nu har han fått veta att han har rätt till försäkring om han kan bevisa att han ringde samtalet.
— Jag hoppas att det går. Men jag klarar det inte själv. Det behövs en bra advokat, sade han.
Annelie Kejroth, ägare till S:t Eriksboden, träffade sitt försäkringsbolag på fredagförmiddagen och kunde andas ut.
— Jag trodde inte jag hade försäkring som täckte avbrott i produktionen, men det hade jag. Och det innebär att jag kan starta upp någon annanstans med försäkringsbolagets hjälp.
Ett steg i taget
I S:t Eriksboden sålde hon te, kaffe och framförallt egenproducerade praliner. De kan hon fortsätta tillverka och sälja, bara hon hittar en ny lokal. Men branden är ändå en personlig katastrof.
— Jag har byggt upp ett företag under sex år och de fyra första åren var otroligt jobbiga. Nu började det gå bra och så är allt borta. Men jag tänker inte gräva ned mig utan måste framåt. Ett steg i taget.
Michael Prising är delägare i fiskbutiken Feskar'n som också sysslar med partihandel för restauranger. Den verksamheten beräknas fortsätta inom kort.
— Man kan inte sitta stilla, utan nu ska vi leta reda på alternativa lokaler till partihandeln, och ska se vad försäkringsbolaget kan göra för oss. Fast den här lokalen var outstanding. Den går inte att ersätta.
Kärlek och omtanke
Klaus Pontvik, delägare till Saluhallens Grönt & Delikatesser visste att butiken hade försäkring men inte exakt vad branden innebär ekonomiskt.
— Det är väldigt svårt att säga än. Det är mycket som måste klargöras först. Det ekonomiska...visst, men man tänker mer på den kärlek och omtanke man har lagt ned.
Åkanten redan öppnad
Bakom en brandvägg på Saluhallen ligger Svenssons Guldkant och Åkanten. Åkanten klarade sig utan skador och ägaren Lasse Svensson öppnade krogen redan på fredagkvällen.
När det gäller Svenssons Guldkant kommer det att ta längre tid. Restaurangen har inga brandskador men en del rökskador och golvet har fått vattenskador efter släckningsarbetet. Lokalen delar också vatten och avlopp med de förstörda delarna av Saluhallen.
Återuppbyggnad
Köttbutiken Lindeberg och von Schantz hade bara varit i gång i ett och ett halvt år när branden ödelade allt, inklusive försäkringspappren.
— Just nu kan jag inte svara på vad det här innebär för oss. Vi kan hoppas på en återuppbyggnad, men inom vilket tidsperspektiv? sade Linus von Schantz, en av delägarna.
Han menar att känslorna bland handlarna är delade om hur fortsättningen ska se ut.
— Vi var en saluhall, det går inte att finna något motsvarande. Sprider vi ut våra verksamheter försvinner konceptet. Frågan är om vi verkligen kan överleva utan att göra det här gemensamt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!